Lužkov ründas teravalt Medvedevit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juri Lužkov
Juri Lužkov Foto: SCANPIX

Aasta pärast Moskva linnapea kohalt kõrvaldamist on Juri Lužkov koos miljardärist abikaasaga taas rambivalguses, rünnates presidenti ja põhjustades Kremlile peavalu enne detsembrikuised parlamendivalimisi.

Viimase kahe nädalaga on Lužkov ja Jelena Baturina andnud ohjeldamatult intervjuusid, mis näivad olevat mõeldud provotseerimaks Dmitri Medvedevit, kes 18 aastat Moskva meeri toolil istunud Lužkovi sealt lahti kangutas.

Paari märkused muutuvad üha agressiivsemaks. Teisipäeval süüdistas Lužkov presidenti BBC vahendusel «diktaatorlikus» käitumises ning sellest, et viimane olevat vähem demokraatlik kui Vladimir Putin.

Turmtuli näib olevat puudutanud närvi.

Niipea kui eksmeeri esimene intervjuu eetrisse läks, andsid Vene uurijad teada, et kutsuvad ta ülekuulamisele väidetava Moskva Pangaga seotud pettuse asjus. Tegemist on raskustes finantsettevõttega, mida veel hiljuti juhtisid Lužkovi liitlased.

Kreml süüdistas Lužkovi «mõõdutundetus korruptsioonis» ja ebaefektiivses linnajuhtimises. Möödunud nädalal ütles Vene siseministeerium, et palub Interpolil Lužkov ja ta naine välja anda, kui nad peaksid keelduma ülekuulamisele tulemast.

Paar peaks praegu asuma Austrias või Suurbritannias.

75-aastane Lužkov üritab end opositsionääriks ümber kujundada ja kinnitab, et teda karistatakse selle eest, et ta solvas presidenti ja nimetas Ühtse Venemaa ametnikke «nõrkadeks ja hallideks». Enne vallandamist oli Lužkov Ühtse Venemaa esinumber.

Lužkovi endine poliitiline oponent, magnaat Aleksandr Lebedev tembeldas eksmeeri brändimuutuse «naeruväärseks ja täielikuks mõttetuseks».

«Ta oli alati osa masinavärgist ega teinud poliitilises mõttes mitte midagi – oli vaid üks Ühtse Venemaa bossidest,» ütles ta.

Kuigi Lužkov, kes 1990. aastail nautis teatavat populaarsust, ei oma erilisi šansse oma poliitikukarjääri jätkata, kujutab tema «väljavupsamine» Kremli jaoks probleemi olukorras, kus entusiasmi üleskloppimine detsembrikuiste valimiste künnisel läheb vaevaliselt.

Medvedev näib olevat kaotanud oma autoriteedi, kui teatas, et teeb tuleval aastal teed Vladimir Putinile. Analüütikute hinnangul on nimetatud vangerdus presidendi veelgi nõrgestanud, mistõttu ta näeb välja ebakindel ja kaitsepositsioonil.

«Medvedev alahindas avalikkuse reaktsiooni,» ütles sõltumatu poliitanalüütik Stanislav Belkovski, viidates loo meediakajastustele.

«Lužkov ei kujuta endast Kremlile reaalset ohtu. See on vaid psühholoogilist laadi probleem ja teatud määral ka poliitiline, sest on Ühtsele Venemaale valimiste künnisel veidi valus.»

Medvedevi pressiesindaja ütles, et Kremli hiljutised sammud Lužkovi suhtes ei ole vähimalgi määral seotud eksmeeri kommentaaridega.

Lužkov naudib tähelepanu täie rinnaga. Ta on kaevanud kohtusse teda korruptsioonis süüdistanud Kremli ametniku ning lubab kindlasti Moskvasse ülekuulamisele ilmuda.

«Kui ma ei tuleks, annaksin ju vastastele trumbid kätte. Siis nad saaksid öelda, et ma olen milleski süüdi,» ütles ta Interfaxile. «Seda lõbu ma neile ei luba.»

Copyright The Financial Times Limited 2011. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles