Venemaa üritab Moskvat upitada tähtsaks finantskeskuseks

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Dmitri Medvedev ja Sberbanki nõukogu esimees German Gref möödunud reedel Moskvas Sberbanki peakorteris peetud nõupidamisel.
Venemaa president Dmitri Medvedev ja Sberbanki nõukogu esimees German Gref möödunud reedel Moskvas Sberbanki peakorteris peetud nõupidamisel. Foto: AP/Scanpix

Venemaa on juba mitu aastat üritanud vähendada riigi sõltuvust gaasi- ja naftatööstusest, ühe hoovana näeb president Dmitri Medvedev Moskva kujundamist rahvusvaheliseks finantskeskuseks.

Möödunud reedel saabus Moskvasse Wall Streeti investeerimispankurite raskekahurvägi. Citigroupi nõukogu esimees Richard Parsons, JP Morgan Chase’i tegevjuht James Dimon ja maailma suurima erakapitalifirma Blackstone juht Stephen Schwartzman andsid kohtumisel Sberbanki peakontoris Venemaa presidendile Dmitri Medvedevile nõu, kuidas muuta Moskva üheks maailma finantskeskuseks.

Goldman Sachsi juht Lloyd Blankfein osales nõupidamisel videosüsteemi vahendusel, kirjutab The Wall Street Journal. Vabas õhkkonnas peetud konverentsil tegid pankurid tosinkond ettepanekut, kuidas lahendada peamisi probleeme, mille tõttu välisinvestorid on Venemaale raha paigutamise suhtes üsna ettevaatlikud.

Fondid pelgavad Venemaad

Nendeks on Kremli domineerimine majanduses, probleeme tekitav õigussüsteem ning Venemaa halb maine finantsringkondades. «Fondid tegelikult kardavad siia raha panna, see on probleem, mis tuleb lahendada,» ütles Medvedevile Schwartzman.

«Kremli eesmärk peaks olema probleemide lahendamine sellisel kujul, et kui investorid toovad siia raha, siis peaksid nad saama seda ka normaalselt välja viia,» lisas ta.

Veel ebadiplomaatilisemaid väljaütlemisi kuulsid idanaabrite juhid septembri keskel peetud reforme käsitleval tippnõupidamisel. Uudisteagentuuri Reuters teatel oli kõige olulisemaks sõnumiks, mida investorid ja ärimehed Venemaa juhtidele toona ütlesid: lõpetage varastamine! Viidati Venemaal lokkavale korruptsioonile ja varimajanduse suurele osakaalule.

«Me oleme õppinud ehitama teatreid – ma loodan, et oleme võimelised looma ka rahvusvahelise finantskeskuse,» ütles reedesel kohtumisel otsekui sümboolselt iPadi näppinud Medvedev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles