Tallinn algatas Kristiine turuhoone uue planeeringu koostamise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiine turg.
Kristiine turg. Foto: Liis Treimann

Tallinna linnavalitsus algatas kolmapäevasel istungil Kristiine linnaosas aadressil Kotkapoja 2b asuva krundi detailplaneeringu, millega on kavas määrata ehitusõigus krundile kuni kahekorruselise turuhoone rajamiseks.

Linnal on kavas algatada 0,55 hektari suurusel maa-alal asuva krundi detailplaneeringu koostamine ning planeeringu koostamise eesmärgiks on jagada Kotkapoja 2b krunt neljaks – kaheks transpordimaa, üheks sotsiaalmaa-üldkasutatava maa ja üheks ärimaa sihtotstarbega krundiks.

Ühtlasi on kavas krundile määrata ehitusõigus kuni kahekorruselise turuhoone rajamiseks. Planeeritav turuhoone on keskosas ettenähtud ühekorruselisena, kahekorruseline osa ehk niinimetatud galeriikorrus ümbritseb keskele jäävat õhuruumi.

Krundil paiknevad praegu ajutised turu müügiletid ja kioskid, mis planeeringu eskiislahenduse kohaselt on kavas lammutada.

Planeeringualal kehtib praegu linnavolikogu 2002. aasta otsusega kehtestatud planeering, mille kohaselt on krundile määratud sotsiaalmaa sihtotstarve ning hoonete ehitamist ei ole ette nähtud. Eelnõu seletuskirjas seisab, et linna hinnangul on krunt ebasobiv laste mänguväljakute rajamiseks ning ka elanike puhkealana ning seega ei ole kehtiv detailplaneering täitnud kavandatud eesmärki.

Turuhoone saaks siduvaks lüliks piirkonna vana ja uue hoonestuse vahel ning täidaks Tulika ja Kotkapoja tänavate äärse linnaruumilise tühimiku. Turuhoone ette jääks piisavalt ruumi hooneesise väljaku kujundamiseks, mida võiks kasutada linnaosa lipuväljakuna ja vaba aja veetmise kohana, seisab seletuskirjas.

Käesolev planeering muudaks eelneva planeeringu kehtetuks. Uue detailplaneeringu koostamist taotles Kristiine linnaosa vanem Mihhail Korb möödunud aasta sügisel.

Tallinna linn taotles Harju maavanemalt Kristiine turu aluse maa sotsiaalmaana munitsipaalomandisse andmist 2. jaanuaril 2007 eesmärgiga rajada sinna laste mänguväljak. Järelevalvemenetluses selgus, et linn on andnud kõnealuse maa rendilepingu alusel OÜ Ühinenud Turud kasutusse koos õigusega rajada maatükile turu toimimiseks vajalikud ehitised.

Harju maavanem Ülle Rajasalu pöördus mullu novembris kohtusse taotlusega tühistada Tallinna Kristiine linnaosa vanema korraldus linnavara kasutusse andmise kohta eelläbirääkimistega pakkumise korras parima äriplaani leidmiseks ja elluviimiseks Kotkapoja 2b haljasalal. 11. novembril saatis maavanem Tallinna linnavalitsusele ettepaneku viia 15 päeva jooksul Kristiine turuga seonduvad kohaliku omavalitsuse haldusaktid põhiseaduse, seaduse ja muude õigusaktidega vastavusse.

Tallinna halduskohus tühistas aprillis oma otsusega möödunud aasta sügisel väljastatud Tallinna Kristiine turu ehitusload, mis väljastati Ühinenud Turgudele. Samas jättis kohus rahuldamata Harju maavanema taotluse tühistada Tallinna Kristiine linnaosa vanema korraldus, mis andis möödunud aasta lõpus rohelise tee Kristiine turu rajamiseks.

Kohus leidis toona, et avaliku huviga Kristiine linnaosas turu tegutsemiseks ei saa põhjendada selle turu rajamisel tehtud tahtlikke seaduserikkumisi ja Kotkapoja 2b maa-alal on kehtiv detailplaneering, mis sinna ehituslubadel märgitud rajatisi ette ei näe
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles