Taliga loodab töötukassa reservide kasutamise kohta kokkulepet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harri Taliga
Harri Taliga Foto: Liis Treimann

Eesti Töötukassa nõukogu esimees Harri Taliga loodab töötukassa reservide riigikassasse konsolideerimise osas kokkulepet, rahandusministeerium pole aga nõus töötukassa ettepanekuga anda reserve riigikassale laenulepinguga.

Taliga usub enda sõnul, et riigikogus möödunud nädala kolmapäeval esimese lugemise läbinud tuleva aasta riigieelarvega seotud seadusemuudatuste eelnõu, mis hõlmab muu hulgas ka haigekassa ja töötukassa pangakontode liitmist riigi pangakontode kontserni koosseisu, siiski muudetakse.

«See teema on ikkagi väga tõsine ja teadaolevalt on ka valitsus öelnud, et siin on vaja kokkulepet sotsiaalpartneritega. Seda täna ei ole ja see ei ole küll meie süü. Me oleme teinud neid ettepanekuid ja oleme dialoogiks avatud,» rääkis Taliga kolmapäeval BNSile. «Siin, ma usun, on kokkulepperuumi küll.»

Taliga sõnul toimub järgmisel teisipäeval riigikogu rahanduskomisjonis tuleva aasta riigieelarvega seotud seadusemuudatuste eelnõu arutelu, kuhu on kutsutud ka töötukassa esindajad.

Töötukassa nõukogu esimees märkis samas, et töötukassa eelmisel nädalal enne eelnõu esimest lugemist rahanduskomisjonile ja rahandusministeeriumile saadetud kirjale pole veel vastust tulnud, kuigi ministeerium on suuliselt öelnud, et nad kindlasti vastavad. «Eks ta loogiline oleks, et nad enne 8. novembrit oma ametliku seisukoha annavad,» lisas ta.

Taliga sõnul rõhutas töötukassa kirjas mitut teemat, millest üks oli töötukassa õiguste riive. «Ja loomulikult seesama põhimõte ikkagi ka, et korrektne võlaõigusseaduse ja asjaõigusseadusega kooskõlas olev leping saab olla ainult kogu selle asja alus, millega neid vahendeid riigikassasse oleks üleüldse võimalik paigutada.»

Rahandusministeeriumi riigikassa osakonna juhataja Merle Wilkinson ütles BNSile, et rahandusministeerium on seadusemuudatuse osas pidevalt suhelnud nii töötukassa, haigekassa kui ka huvigruppidega ning olnud ettepanekutele avatud.

«Ent läbirääkimisi laenu teemal me ei pea ja ministeeriumi ettepanek on hoiustada kassade rahad riigikassas. Laen oleks ebaloogiline lahendus, kassade likviidsuse seisukohalt kahjulik ja takistaks ka riigikassa rahavoogude juhtimist,» lausus Wilkinson.

Valitsus kiitis koos 2012. aasta riigieelarve seaduse eelnõuga heaks seaduste muudatuste eelnõu, millega liidetakse haigekassa ja töötukassa pangakontod riigi kui kontserni pangakontode ühtsesse süsteemi, kus rahandusministeerium juhib rahavoogu ühtsete põhimõtete järgi. Riigikogu asub muudatusettepanekuid arutama paralleelselt riigieelarve eelnõuga.

Rahandusministeeriumi ettepaneku järgi jääb haigekassa ja töötukassa vaba raha nende kontodele ning nad kasutavad seda oma põhitegevuse eesmärgil. Rahandusministeerium maksab neile kontodele intresse ning tagab alati väljamaksete teostamise. Sarnane liitmine on ministeeriumi kinnitusel juba läbi viimisel riigi ainuasutatud 40 sihtasutusega.

Taliga on varem BNSile öelnud, et tööandjad ja ametiühingud on nõus töötukassa reserve riigikassale andma laenulepinguga. Tema sõnul pole ametiühingute ja tööandjate seisukoha järgi vaja töötukassa seadust muuta sellisel kujul, nagu see riigikogus menetluses on.

Taliga sõnul on sisuliselt tegu laenulepinguga ja see peab lähtuma võlaõigusseadusest ja asjaõigusseadusest. Töötukassa peab jääma oma vara täieõiguslikuks peremeheks ning praegune töötukassa seaduse muutmise eelnõu riivab tema sõnul töötukassa autonoomiat.

Töötukassa kasutab praegu riigikassa kõrval ka Prantsuse päritolu üleilmse panga BNP Paribas' ja Soome päritolu investeerimispanga Evli varahaldusteenuseid.

Tuleva aasta riigieelarvega seotud seadusemuudatuste eelnõule nagu ka riigieelarve eelnõule saab muudatusettepanekuid esitada neljapäeva õhtuni.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles