August tõi tarbijale ajaloo kalleima elektri (14)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriliinid
Elektriliinid Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Augustis oli elektri keskmine hind elektribörsi NordPool Spot Eesti piirkonnas 55,38 eurot megavatt-tund (5,54 senti kilovatt-tund), mis on kõrgeim hind alates 2010. aasta augustist. Börsipaketi valinud eratarbijate ja väiketarbijate jaoks pole elekter nii kallis olnud mitte kunagi varem.

Era- ja väiketarbijatele hakkas elektri hind sõltuma börsihinnast alates 2013. aastast ning nii kallis pole kuu keskmine hind nii kõrge olnud. Eesti ühines elektribörsiga NordPool Spot 2010. aasta aprillist ning suurtarbijad, kes pidid hakkama ostma elektrit börsihinnaga said oma esimese šoki juba mõni kuu hiljem – sama aasta augustis, mil elektri keskmine börsihind kerkis 56,62 euroni megavatt-tund (5,66 senti kilovatt-tund). See on kõrgeim keskmine hind tänaseni.

Kõige madalam hind oli kuu keskmine elektri hind 2015. aasta detsembris – 26,72 eurot megavatt-tund (2,67 senti kilovatt-tund) ehk üle poole odavam kui selle aasta augustis.

Võrreldes eelmise aasta augustiga, kallines elekter 52 protsenti.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles