Strateeg: Kreeka vangerdus ei saa olema ainuke

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Koppel
Peeter Koppel Foto: Mihkel Maripuu

«Arvestades, et raha on otsa saanud korraga ja igalt poolt, on see poliitiliselt väga valus olukord ning Kreeka täna välja tulnud võimalik vangerdus ei saa ilmselt olema ainuke,» tõdes SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel Kreeka peaministri Georgios Papandreou ootamatut otsust kommenteerides.

Koppeli sõnutsi võib erinevaid poliitikute poolt tehtavaid üllatavaid vangerdusi edaspidi tulla ka teistes, suuremates ja praegu stabiilsemana tunduvates riikides. Paanilistes situatsioonides, kus häid lahendusi ei ole, kippuvatki inimesed tema hinnangul kaootiliselt käituma.

«Turud on ilmselgelt taas kasvanud ebakindluse pärast hirmul, kuid riskantsete varade hinnatasemed on siiski oma viimase aja põhjadest kõrgemal,» tõdes Koppel märkides, et ta ei näe üha keerulisemaks muutuvas võlakriisi olukorras muud võimalust kui see, et Euroopa Keskpank ütleb ühel hetkel, et nad ostavad vajaduse korral piiramatus koguses nende riikide võlga, mida turud probleemseks peavad ning peatavad sellega nende riikide laenukulude kasvu.

«Kui minnakse sisuliselt rahatrükkimise teed, siis see oleks samm, mis paneks turud teistmoodi käituma,» lausus Koppel.

Koppel märkis, et hetkel on sellise sammu peamine vastane Saksamaa, kuid kui Saksamaal peamine valik on lõpuks pensionäride säästude ostujõu ja tööpuuduse kasvu vahel, siis ühel hetkel muutub tööpuuduse küsimus tõenäoliselt olulisemaks.

«Euro valuutana on samasugune puudustega moodustis nagu on seda Euroopa aursaam kapitalismist,» lausus Koppel, selgitades, et  Euroopa arusaam kapitalismist põhineb sellel, et tahetakse võtta majandusmudeli pehmed ja mõnusad osad, kuid unustada näiteks põhjuse ja tagajärje seos ning vastutus. Samamoodi jäeti ka eurotsooni luues tegemata fiskaalunioon, sest see oli poliitiliselt toona väga ebamugav.

 «Teeme ilusa auto, aga pidureid ei pane, sest kes siis ilusti veerevat asja pidurdada tahab?. Auto sai küll ilus ja läikiv, aga pidureid ei ole, tee on allamäge ja mõned reisijad näeks juba justkui betoonseina lähenemas» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles