BRIC aitab ELi vaid läbi IMFi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EFSFi juht Klaus Regling.
EFSFi juht Klaus Regling. Foto: SCANPIX

Tärkavad turud on üha enam seda meelt, et päästelaenu antakse eurotsoonile vaid Rahvusvahelise Valuutafondi kaudu – vähendades Euroopa šansse kaubelda välja kahepoolseid «otseseid» väljaupitamisi.

India ja Vene ametnikud andsid mõista, et eelistavad eurotsooni toestamise vahendina IMFi ega taha panna raha eriotstarbelistesse mehhanismidesse, mida Euroopa liidrid laenude meelitamiseks kaaluvad.

Samal ajal käivad IMFis arutelud uute krediidiliinide üle, mis võimaldaksid saata kiirkorras suuri summasid riikidele, mida tabavad akuutsed likviidsusprobleemid.

India plaanikomitee mõjukas aseesimees – ja endine IMFi sõltumatu järelevalve juht – Montek Ahluwalia ütles nädalavahetusel, et kõikvõimalikke päästeoperatsioone peaks igal juhul juhtima IMF. «Rahvusvahelise stabiilsuse eest vastutab esmajärjekorras IMF,» ütles Ahluwalia. «Me kindlasti toetaksime IMFi Euroopa aitamisel.»

Vene presidendi Dmitri Medvedevi nõunik Arkadi Dvorkovitš ütles eile, et Venemaa kaalub kahepoolset abi ELile, kuid andis mõista, et see peaks käima läbi IMFi.

Brasiilia rahandusminister Guido Mantega välistas möödunud nädalal laenamise euroalale, mainides ainsa võimaliku kanalina IMFi.

IMF ja ta osanikud on arutanud uute laenumehhanismide loomist, aitamaks välja välismaalt tulnud finantsnakkuse tõttu lühiajalistesse likviidsusraskustesse sattunud riike. Mõned vaatlejad usuvad, et uute krediidiliinide väljakuulutamine võib kõlada juba eeloleval nädalavahetlusel G20 tippkohtumisel Cannes’is – pidades silmas võimalikke laene Hispaaniale ja Itaaliale lähitulevikus.

Sel nädalavahetusel keeldus IMF arutelude üksikasju kommenteerimast.

Endine IMFi juhatuse liige Domenico Lombardi, kes nüüd töötab Washingtonis Brookings Institutionis, ütles, et arutusel olevad krediidiliinid näivad kujutavat endast lihtsalt IMFi olemasolevate «paindlike krediidiliinide» ümbersildistamist. Nimetatud paindlikke liine on pakutud tugeva poliitilise raamistikuga riikidele, väga väheste tingimustega.

«Hispaania ja Itaalia tõrguvad taotlemast laenu mehhanismist, mis loodi tärkavate turgude tarvis. Nad tahavad liinidele uut nime, et vältida häbi,» ütles ta.

Euroopa finantsstabiilsuse fondi EFSFi juht Klaus Regling on veetnud viimased päevad Aasias ja pidanud kohtumisi sealsete valitsuste, ka Hiina valitsusega. Eurotsooni ametnikud on rõhutanud, et reisist ei peaks ootama lähitulevikus suuri summasid EFSFi või mõne eriotstarbelise mehhanismi jaoks.

Ametnikud ütlevad, et Reglingi reis kujutab endast rutiinset koosolekute seeriat ega tähenda, et EFSFi juht oleks Aasias korjanduskarbiga.

Ahluwalia ütles, et otsesõnu Indialt abi palutud ei ole. India ja teised tärkavad turud on kurtnud IMFi topeltstandardite üle – eurotsooni riikidele tehakse asi lihtsamaks, kui varasemalt arengumaadele.

«Me oleme institutsioonina vist küll kogu aeg rõhutanud, et IMFi tuleb tugevdada ja et ta peab kohtlema kõiki võrdselt,» ütles Ahluwalia. «Kui aus olla, siis parim viis õppida kõiki võrdselt kohtlema ongi see, kui rikkad maad vajavad abi ja pöörduvad fondi poole... ja neid reegleid, mida fond siis rakendab, tulebki edaspidi kõigi suhtes rakendada.»

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles