Ikea on Eestis ostnud tohutus koguses metsa (12)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ikea avapäev Riias
Ikea avapäev Riias Foto: Arvo Meeks / LEPM

Ikea kontserni tütarettevõte IRI Investments Estonia OÜ on Eestis ostnud kokku 9600 hektarit metsa, sellest ligi 1400 hektarit viimase aasta jooksul.

Kinnistusraamatu andmetel kuulub IRI Investmentsile praeguseks 1038 kinnisasja kogupinnaga 9618 hektarit.

Möödunud aasta 31. augustil lõppenud majandusaasta aruande kohaselt omas Ikea Eestis 895 kinnistut kogupindalaga 8244 hektarit, mille õiglaseks väärtuseks IRI Investments OÜ hindas toona 14,3 miljonit eurot. Sellest 9,1 miljonit moodustasid bioloogilised varad ning 5,2 miljonit eurot materiaalsed põhivarad.

Aasta varem oli ettevõtte bilansis kajastatud materiaalset põhivara 10,4 miljoni euro väärtuses, kuid siis polnud bioloogilised varad materiaalsest põhivarast eraldatud. Samuti olid bioloogilised varad kajastatud soetusmaksumuses, mitte õiglases väärtuses, nagu on nõutud Eesti finantsaruandluse standardis, märkis audiitor aruandes.

Mullu palkas ettevõte tööle oma meeskonna ja lõpetas teenuse ostmise seniselt esindajalt. Ettevõttel on viis töötajat.

Ettevõte teenis peamiselt metsakasvatuse ja muude metsamajanduslike tegevusalade müügist 187 000 eurot ning lõpetas majandusaasta 305 000-eurose puhaskahjumiga, mis kaeti ülekursi arvelt.

Bilansipäeva seisuga oli Ikea kontserni tütarettevõtte kahjumlik ja selle käibekapital negatiivne, kuid Hollandisse registreeritud emaettevõtja IRI Investments B.V. kinnitusel jätkatakse Eesti üksuse finantseerimistegevust, et selle tegevus vastaks Ikea grupi strateegiale ja majandustegevus oleks tagatud.

2017. aasta augustis lõppenud majandusaastal kasvasid IRI Investments OÜ võlakohustused samasse konsolideerimisgruppi kuuluvate ettevõtjate ees eelnenud aastaga võrreldes 35 protsenti 13,5 miljoni euroni.

IRI Investments OÜ juriidiline keha on registreeritud 11. detsembril 2001. aastal. 2015. aasta juunis ostis ettevõtte Ikea gruppi kuuluv Hollandi IRI Investments B.V.

Enne Ikea omandusse minekut on firma kandnud nimesid Munkbron OÜ, OÜ Näo-Nässuma Põllumajandussaadused ja usaldusühing Näo-Nässuma Põllumajandussaadused.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles