Gigant, kes hoolib maailmast ja lähedastest

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Estanc
Kujutage ette 92-meetrit pikka ja 83 tonni kaaluvat korstent! Just säärase valmistas ajaloo suurima tuumakatastroofi põhjustanud Tšornobõli tuumajaama reaktori sarkofaagile põhjamaade suurim mahutitootja, Eesti perefirma Estanc. 1986.aastal toimunud õnnetuse käigus purunenud energiaploki kiirguskaitseks ehitatud kate on maailma suurim teisaldatav metallehitis, mille ventilatsioonikanaliks olev 92-meetrine korsten valmis siinsamas Tallinna külje all Jüris.

1992. aastal Soome-Eesti ühisfirmana asutatud Estanci erilisemate tööde hulka kuuluvad veel maailma suurim toiteveemahuti, mis kaalub üle 140 tonni ning gaasipesurid uhkematele kruiisilaevadele ja konteinerlaevadele. «Praegu on käimas üks märkimisväärsemaid ettevõtmisi Estanci ajaloos – 11 skruuberi (scrubber’i ehk gaasipesuri) projekt, mis tarnitakse Lõuna-Koreasse suurimatele eales valmistatud konteinerlaevadele,» räägib ettevõtet kolmanda põlvkonnana juhtiv Mihkel Tammo. «Projekt on erakordne nii käibe, töötundide kui hinnaliste materjalide tõttu. Selgituseks olgu öeldud, et gaasipesur on sisuliselt sama mis autole summuti. Fossiilkütuste põlemise tagajärjel eralduvad ohtlikud vääveloksiidi ühendid, mille sattumine atmosfääri põhjustab keskkonna reostust, sealhulgas happevihmasid. Gaasipesureid kasutatakse suitsugaaside puhastamiseks ehk seadmete eesmärgiks on suitsugaasist ohtlikud ühendid välja pesta, et need ei pääseks keskkonda saastama.»

Foto: Estanc

Mullu 25. sünnipäeva tähistanud pereettevõte Estanc on metallmahutite tootmisest liikunud keeruliste tööstuslike seadmete valmistamiseni. Selleks aitas suuresti kaasa 2013. aastal Rae vallas Jüris avatud 12 000 ruutmeetrine tootmispind, millesarnast pole taasiseseisvunud Eestis veel ehitatud. Näiteks peavad seinad ja betoonpostid välja kannatama koormuse, kui tsehhi kraanad tõstavad üles 100 tonni kaaluva kandami – nimelt liiguvad kraanad betoonpostide peal, mis omakorda on ühenduses seinaga. Põrand omakorda talub 200-tonniseid raskusi. «Varasemalt asusid meie tootmisüksused ja kontor kahes asukohas, Jüris ja Männikul,» jätkab Mihkel Tammo. «Eesmärgiga koondada kogu 160-liikmeline kollektiiv ühele aadressile, ehitasime hiljuti juurde kontorihoone. Sellekevadise kolimisega ühisele tootmis- ja kontoripinnale võime nüüd lõppenuks lugeda viimaste aastatel toimunud jõudsa ehitamise ja laiendamise tsükli.»

Foto: Estanc

Odavaid lahendusi ei otsi

Täna üleni Eesti kapitalile kuuluva Estanci tootmismahud ja tootlikkus on järjest kasvanud. «97% ettevõtte toodangust on suunatud ekspordiks,» räägib Mihkel Tammo. «Meie tooteid võib leida näiteks Uruguaist, Mehhikost ja Brasiiliast, aga ka Soomest, Rootsist ja Norrast, mis on põhilised turud. Idast läände teljel oleme müünud lahendusi Venemaast ja Hiinast kuni Kanada ja Ameerika Ühendriikideni, pluss mitmetesse riikidesse nende vahel.» Müügikasvu suurendamise juures hoiab ettevõte aus missiooni jätkusuutlikuma maailma loomisest. «Me ei otsi alati kõige odavamat võimalikku lahendust,» rõhutab Tammo. «Estanci osalusel toodetakse taastuvenergiat, töödeldakse ümber prügi, vähendatakse heitgaase ning luuakse kaasaegseid ja säästvaid lahendusi mitmetes tähtsates valdkondades. Olgugi praeguse aasta käibeks eeldatud juba 19 miljonit eurot, ei ole tootmismahtude kasv omaette sihiks. Meie peamine prioriteet saab olla ainult vastutustundlikult, turvaliselt ja kõrgetasemeliselt valmistatud toode.»

Foto: Estanc

Lähiaastatel on Estanci tähtsamaks ärisuunaks gaasipesurite, soojusvahetite ja surveseadmete tootmine – seda lähtuvalt oma missioonist valmistada protsessitehnikat, mis aitab kaasa maailma jätkusuutlikumaks muutmisele.

Pereettevõte hoiab pehmeid väärtusi

Tänu ettevõtte looja Raigo Tammo aastatepikkusele hoolele kuulub Estanc Eesti töötajasõbralikemate firmade hulka. Et inimestel oleks mugavam töötada, on näiteks 4500-ruutmeetri suuruse tootmishoone põranda sisse ehitatud põrandaküte. «Lisaks sellele on põrandakütte paigaldamine ka keskkonnasõbralik,» rõhutab Mihkel Tammo. «Keskkonnasõbralikke lahendusi on tootmises teisigi – näiteks vihmavee kasutamine nii tuletõrje- kui katsetusveena ning LED-valgustid hallides. Soojusvahetite abil kasutame ära kompressorite jääksoojust tarbevee ehk dušivee soojendamiseks ning tootmishallidesse on paigaldatud õhupuhastid keevitusgaaside puhastamiseks. Loodud on eraldi ala roostevabade toodete pesuks.»

Foto: Estanc

Ka tänane tegevjuht Mihkel Tammo pühendub tööjõuprobleemi leevendamisel pehmematele väärtustele ning meeskonnatunde loomisele. Mustvalge kasuminumbri jahtimise kõrval on olulisem jätkusuutlikkus ja koostöö. «Hea palk on nagu hügieen, see peab olema, aga miks inimesed lähevad ettevõttesse või sealt ära, oleneb keskkonnast,» on Mihkel Tammo ühes varasemas intervjuus öelnud. «Soodustame ka vabadust ja autonoomsust, lubame võimalusel kodukontori päevi. Keegi ei mõõda stopperiga tööle tulemist ja minemist – kui sa ei tee oma tööd korralikult ja sinu kohalt hakkab kärisema, paistab see niikuinii välja.»

Foto: Estanc

Tööjõud ning selle efektiivsus on Mihkel Tammo sõnul firmale tähtis veel seetõttu, et nende tootmises pole automatiseerimine suures mahus võimalik – tooted muutuvad pidevalt, iga projekt on praktiliselt erineva otstarbe ja suurusega ning robotliinil toota ei saa. «Meil ei ole vaja enam kvantitatiivset kasvu genereerida, vaid peame olema tulemuslikud. 160 inimesega ettevõttena ei soovi Estanc enam oluliselt suuremaks kasvada. Meie tähtsamad kliendid on maailma suurimad ettevõtted, aga strateegia on otsida nende kõrvale uusi, endasuurusi kliente, kellega tekib ühise keele leidmine kergemini.»

Uued seadmed, võimsam tootmine

Et tootmist laiendada ning uues tootmishallis keerulisi ja raskeid survemahuteid ning soojusvaheteid valmistama asuda, on Estancile eri aegadel abiks olnud mitmed investeeringutoetused. «Et viia tootmise võimekus uuele tasemele ning valmistada järjest keerulisemaid ja kvaliteetsemaid tooteid, tuli investeerida tööstusseadmetesse, mis aitaksid ka tõhustada tootmist,» märgib Mihkel Tammo. «Aastatel 2014–2015 tuli ettevõttele toeks riigile kuuluva finantsasutuse KredEx tööstuslaen, mida kasutati esimeseks sissemakseks suurematele liisinglepingutele tööstusseadmete soetamiseks. KredExi rahaline abi lubas meil investeerida tootmisvõimsuse kasvatamisse seadmete näol. Algfaasi maksepuhkus osutus oluliseks leevenduseks investeeringute käivitamise perioodil.»

Foto: Estanc

Mihkel Tammo tunnustab KredExi tuge Eesti ettevõtluse arendamisel. «Soovitame ka teistel alustavatel või kiiresti kasvavatel ettevõtetel tutvuda erinevate KredExi pakutavate teenustega. Näiteks KredExi tööstuslaen sobib  tööstuseettevõttele, mis soovib investeerida masinatesse, seadmetesse, tootmistaristusse, tarkvarasse või arendusväljaminekuteks – täpselt see, mida vajas Estanc oma edasiseks arenguks.»

Copy
Tagasi üles