Oktoober oli börsil tugev tõusukuu

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Börs
Tallinna Börs Foto: Mihkel Maripuu

Ehkki täna toimub globaalsetel aktsiaturgudel langus, võib oktoobrit tervikuna lugeda tugevaks tõusukuuks.

Tallinna börsiindeks OMXT kerkis viinakuul 5,14 protsenti 564,17 punktini. Enne tänast börsipäeva oli indeks meie börsiajaloo parima oktoobrikuu graafikus. Täna kukku indeks üle nelja protsendi.

LHV Panga maaklertegevuse juhi Alo Vallikivi sõnul oli oktoobrikuise tõusu taga eelkõige emotsioon ning ka väike osa on juhusel. Juhuse osaks jääb see, et oktoobrit alustati sisuliselt selle aasta madalaimatelt tasemetelt, mis andis võimaluse põrke korral ajaloolisteks rekorditeks. Tema sõnul olid oktoobri alguseks turgudel negatiivsed meeleolud saavutanud lae ning reaalne majandus ei suutnud õnneks sellega kuidagi sammu pidada.

«Suvel pikalt vindunud eurotsooni võlakriis oli meeleolud maailmas nii negatiivseks ajanud, et see hakkas mõju avaldama pea kõikidele börsidele ning ähvardas otsapidi jõuda ka majandusse tervikuna - tarbijausalduse indeksid kukkusid pea kõikjal maailmas ning oli karta kriisi levikut tootmissektorisse,» selgitab Vallikivi.

Suurimateks tõusjateks olid oktoobris 20 protsendiga Olympic EG aktsia, millele järgnesid 13,6 protsendiga Silvano FG ning Ekspress Grupp (9,3%).

Nordea Pank ütles Kauppalehtile, et oktoobrikuine börsitõus näitab, et maailmalõpuootused on turgudelt haihtunud.

Helsingi börs on oktoobris kerkinud 12,7 protsenti. Suurimad tõusjad on olnud Neste Oili (42%), Cramo (40%) ja Cargoteci (41%) aktsiad, kirjutab Kauppalehti.

USA aktsiaindeks S&P 500 on enne tegemas suurimat tõusu alates 1974. aastast.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles