Hiina asus arvutimänge piirama (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keelu taga nähakse Hiina presidendi Xi Jinpingi soovi puhastada meediamaastik ebasündsast sisust.
Keelu taga nähakse Hiina presidendi Xi Jinpingi soovi puhastada meediamaastik ebasündsast sisust. Foto: Naohiko Hatta/AP

Hiina valitsus teatas plaanist piirata turul olevate arvutimängude arvu ja laste mänguaega, tuues põhjuseks vajaduse võidelda vaegnägemise epideemiaga noorukite seas.

Haridusministeeriumi veebilehel avaldatud teatises märgitakse, et uued piirangud on õigustatud, kuna need aitavad vähendada aina kasvavat vaegnägemist noorukite seas. Selle nädala algul tegi ka riigi president Xi Jinping üleskutse pöörata enam tähelepanu silmade tervisele.

Ehkki ametlik seletus on noorukite tervis, näib see olevat osa valitsuse laiemast kampaaniast arvutimängude ja seda ümbritseva subkultuuri vastu. Bloomberg News kirjutas, viidates anonüümsele allikale, et president Xi kampaania taga on soov «puhastada» meediamaastik ebasündsast sisust.

Hiina ametivõimud on ka varasemalt väljendanud muret arvutimängude mõju pärast noorukitele, eriti mis puudutab tulistamismänge. Reedesele haridusministeeriumi teatisele andsid toetuse ka seitse teist ministeeriumi. Meetmete seas on turul olevate mängude arvu vähendamine, vanustepiirangute karmistamine ja noorukite mänguaja piiramine. Täpset ajakava nende sammude elluviimiseks ei antud.

Hiina tehnoloogiahiiu Tencenti aktsia langes teate järel Hongkongi börsil enam kui 5 protsenti. Samuti langesid Hiina börsidel paljude väiksemate interneti- ja mänguarendajate aktsiad.

Hiina arvutimängude turg on 37,9 miljardi dollarise aastase käibe juures maailma suurim. Viimastel kuudel on riigi valitsus asunud aga seda aktiivsemalt reguleerima. Näiteks kästi augustis Tencentil korjata müügilt populaarne «Monster Hunter: World», vaid mõned päevad pärast selle turule tulekut. Pärast seda teadet kajastas Bloomberg News veel, et uute mängude heakskiitmine on Hiinas juba mitmeid kuid peatatud.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles