Gruusia võib Venemaa WTOsse lubada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia võib Venemaa WTOsse lubada.
Gruusia võib Venemaa WTOsse lubada. Foto: SCANPIX

Venemaa oli eile õhtul Maailma Kaubandusorganisatsiooni pääsemise veerel. Kreml teatas, et diil Gruusiaga oli vaid «paari tunni» kaugusel.

Šveitsi vahendajad silusid palavikuliselt üksikasju kokkuleppes, mis võib Venemaa jõuludeks WTOsse tuua – pärast 18 aastat kestnud kõnelusi.

Endine liiduvabariik, mis 2008. aastal Venemaa vastu sõtta läks, on viimane 153-liikmelise kaubandusorganisatsiooni liige, mis Venemaa liitumist blokeerinud on.

Šveitslaste vahendusel jõuti aga möödunud nädalal kompromissini, mille kohaselt hakkaksid rahvusvahelised vaatlejad kontrollima kaubavahetust üle Abhaasia ja Lõuna-Osseetia piiride, mida Venemaa alates sõjast okupeerib.

Gruusia loobus nõudmisest teostada seiret Vene piiril üksi.

Veel neljapäeval ütles Venemaa, et vajab ettepaneku kaalumiseks mitu päeva. Eile õhtul teatas aga Dmitri Medvedevi nõunik Arkadi Dvorkovitš ajakirjanikele, et Moskva peaks lahendama kõik allesjäänud küsimused «paari tunni jooksul».

Dvorkovits ütles kiiruga korraldatud pressikonverentsil Vene presidendi residentsis: «Ühtegi suurt küsimust enam üleval ei ole, selgitamist vajavad vaid paar asja.»

«Ainus küsimus oligi Gruusia, aga tänu Šveitsi vahendusele oleme nüüd kokkuleppe veerel.»

Venemaa vastuvõtmine võidakse kiita heaks WTO ministrite kohtumiseks detsembris, kuigi 4. detsembriks määratud parlamendivalimised võivad protsessi venitada.

Gruusia Julgeolekunõukogu sekretär Giga Bokeria ütles kompromisskokkuleppe kohta: «Me mõistame, et see kokkulepe on oluline maailmamajanduse ja meie partnerite seisukohast.»

«Kõik, mis toob Venemaad tsiviliseeritud riikide perele lähemale, on kasulik ka meile.»

Ta lisas: «WTO kõnelused oli ole kohane foorum üritamaks lõpetada 20 protsendi Gruusia territooriumi okupatsiooni Vene relvajõudude poolt.»

Venemaa sisenemine WTOsse võib olla Gruusiale kasulik, kohustades Moskvat tühistama 2006. aastal kehtestatud keeldu Gruusia veinide ja mineraalvee impordile, kuna see on vastuolus organisatsiooni vabakaubandust toetavate sätetega.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles