Tai tulvaveed kergitavad arvutihindu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taifuun Nalgae tekitatud üleujutus
Taifuun Nalgae tekitatud üleujutus Foto: SCANPIX

Acer ja Samsung Electronics hoiatavad, et Taid tabanud ränkade ujutuste tõttu tõusevad arvutite hinnad. Tootmine on häiritud, lisakulud kantakse üle tarbijatele.

Tõsises toonis tehtud kommentaarid annavad mõista, et globaalsed tarneketid on oluliselt häiritud vahetult enne kibekiire jõuluhooaja algust.

Bangkokist, mis annab 40 protsenti Tai majandustoodangust, on ujutuste hirmus põgenenud kümned tuhanded inimesed.

Kõige suurema hoobi on saanud kõvaketta ajamite tootmine. Tegemist on võtmelise tähtsusega komponentidega, mille hinnad on alates ujutuste algusest tõusnud kuni 20 protsenti.

Räsida on aga saanud ka teised tööstusharud. Töökatkestustest on teatanud Toyota, Honda ja Nikon, Sony peab tehaste kahjustuste tõttu lükkama edasi mõnede uute kaamerate turuletoomise.

Maailma suuruselt neljas arvutitootja Acer ütles, et võrreldes kolmanda kvartaliga langeb neljanda kvartali müük ilmselt 5-10 protsenti. Gartneri andmetel oli Aceri osa globaalsest personaalarvutiturust kolmanda kvartali lõpuks 10,6 protsenti.

Samsung, mis ei kuulu arvutitootjate esiviisikusse kuid toodab neid olulisel hulgal, arvestab ujutuste tõttu tarnekatkestustega. Samas usub firma, et nende oma arvutimüük ei tohiks väga rängalt kannatada.

Ka Lenovo ja Asustek hoiatavad, et komponentide nappuse tõttu kannatab arvutitööstus tervikuna.

Uuringufirma iSuppli andmetel paikneb Tais laias laastus neljandik globaalsest kõvaketta ajamite tootmisest. ISuppli usub, et tarned on häiritud vähemalt 2012. aasta neljanda kvartalini. Maailma suurim kõvaketta ajamite valmistaja Western Digital on sulgenud kõik oma Tai tehased.

Hoop ajamite tootmisele on seda valusam, et lisaks Western Digitalile paiknevad Tais ka teised suurtegijad, lisaks veel arvukalt väiketootjaid, mis on kobaratena kogunenud lähedalasuvatesse tööstusparkidesse.

Aceri tegevjuht JT Wang ütles, et kõvaketta ajamite nappuse pärast on «pudelikaelas kinni kogu personaalarvutite tootmisahel». «Sellist probleemi me ise lahendada ei saa ja seega me oleme hakanud hindu tõstma, et kulusid klientidele üle kanda,» ütles ta.

Samsung ütles, et kahjustada saab üldine personaalarvutite müük, mis surub alla D-Ram mälukiipide hinnad. Viimased on aga Samsungi jaoks suur kasumiallikas.

Globaalses tarneketis on varuks umbes kahe kuu jagu kõvaketta ajameid. Analüütikute ja tegevjuhtide sõnutsi sõltub Tai tulvade kogumõju tootmisele sellest, millal ujutusaladele jäänud tehased tööle saab panna.

«Kui komponentide tootjad saavad tehased detsembri lõpuks tööle või suudavad tootmise mujale üle viia, siis peaks mõju arvutitootmisele märtsi lõpuks järele andma,» kirjutasid klientidele Morgan Stanley analüütikud.

Copyright The Financial Times Limited 2011.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles