Kreeka protestijad nurjasid sõjaväeparaadi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka meeleavaldajad.
Kreeka meeleavaldajad. Foto: SCANPIX

Tuhanded kasinusevastased protestijad ummistasid eile Thessaloniki keskväljaku, mistõttu jäi ära iga-aastane sõjaväeparaad. Kiiruga pidid tribüünilt lahkuma Kreeka president ja kaitseminister.

«Häbi, häbi,» pomises Kreeka telekommentaatorite sõnutsi 82-aastane riigipea Carolos Papoulias, kui turvatöötajad ta tribüünilt minema eskortisid.

Kommentaatorite sõnutsi on see esimene kord – niipalju kui keegi üldse mäletab – mil nimetatud paraad rahva vägivalla kartuses ära jääb.

«Paraadiprotestiga» kulmineerus Thessalonikis terve meeleavalduste seeria linna ametiühingute eestvedamisel, mis on ärritunud vastkehtestatud palgakärbete ja kavandatud koondamiste pärast avalikus sektoris.

Mune pilduvad ja valitsusevastaseid loosungeid karjuvad protestijad segasid väiksemaid üritusi ka mujal Kreekas. Saluudiks valmistunud kohalikud omavalitsusjuhid ja valitsuse ministrid olid seetõttu sunnitud varju otsima.

Asepeaminister ja rahandusminister Evangelos Venizelos kritiseeris demonstrante: «Nad on mustanud meie ajaloo austuseks korraldatud tähtsat sündmust ja solvanud presidenti. Aga nad ei peegelda Kreeka rahva tõelisi tundeid.»

Samas olid meeleavaldused valdavalt rahumeelsed ja mõned paraadid peeti pärast viivitusi siiski maha. Pärast Papouliase lahkumist võis Thessalonikis kuulda tuhandete protestijate hõiskeid, kui sõjavägi eemaldus ja linnakeskusest sõitsid läbi tuletõrjeveokid ja teised hädaabiteenistuse masinad.

28. oktoober tähistab Kreeka otsust 1940. aastal hüljata Itaalia fašistide ultimaatum ja astuda Teise maailmasõtta liitlasvägede poolel.

Tähtpäeva tähistatakse üle kogu maa paraadidega, kus osalevad kaitsejõud, päästeteenistused ja silmapaistvad gümnaasiumiõpilased.

Tänavu langes sündmus päevale pärast seda, kui Kreeka aktsepteeris vatutasuks ELi ja IMFi teisele abipaketile seniplaanitust tunduvalt suurema riigivõla mahakirjutamise, mis eeldatavasti toob kaasa veelgi enam koondamisi nii era- kui riigisektoris – ning vähemalt kümnendi madalat majanduskasvu.

Tuhandete kooliõpilaste marss Ateena kesklinnas möödus vahejuhtumiteta.

Mitmed õpilased olid aga mures oma tulevikuväljavaadete pärast majandusliku allakäigu süvenedes.

Maria, 15-aastane Kreekas sündinud nigeerlanna, ütes: «Mu vanemad lootsid, et ma saan käia siin ülikoolis, õppida arstiks ja asuda Kreekasse elama. Aga nüüd on siin selline segadus, et ma tahan kohe pärast kooli lõpetamist lahkuda ja välismaal kraadi omandada.»

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles