IKEA jõudmine Eestisse on vaid aja küsimus (3)

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IKEA poe avamine Riias.
IKEA poe avamine Riias. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees
  • Riia pood on suurem kui viis aastat tagasi Vilniuses avatu.
  • Poe väljapanekul lähtuti Läti tüüpkorterist.

Riias avati eile Baltimaade seni suurim IKEA pood. Legendaarse poeketi Eestisse jõudmine on IKEA esindaja kinnitusel vaid aja küsimus.

Kolmapäeva õhtul enne IKEA avamist käisid mööblimaja juures veel viimased ettevalmistused: töömehed puurisid trepi kinnitusi, maja kõrvalt koristati maas vedelevad juhtmed ja redel.

Kui sageli kogunevad läbematud ostjad uue IKEA poe ukse taha juba eelmisel päeval, siis Riias ei ööbinud keegi poeukse taga, et esimesena sisse pääseda. Ostjad hakkasid kogunema kella kaheksa paiku, kuid üks naine teatas Twitteris, et võttis koha sisse juba kell viis hommikul. Ta tunnistas ka ise, et tegu oli omamoodi hullumisega.

Kui Postimehe ajakirjanikud veidi enne kella kaheksat kohale jõudsid, oli järjekorras kaks inimest. Pärast avamist püsisid järjekorrad aga tunde, sest kliente voolas järjepidevalt juurde. Kella ühe paiku päeval oli järjekord üle 200 meetri pikk.

IKEA Läti poe juhi Inga Filipova sõnul on poe väljapanekul lähtutud Läti tüüpkorteritest. «Enne Läti turule sisenemist tegime üle 30 uuringu, mida inimesed vajavad ja millest nad unistavad,» ütles Filipova.

«Leidude põhjal pakume selliseid kohalikke lahendusi, nagu väikesed köögid, kahele lapsele mõeldud lapsetoad ja väikeste tubade sisustus.» Hinnad on poe juhi sõnul samad mis Leedus, kuid Soome hindadega ta neid võrrelda ei osanud.

Filipova sõnul on üks poe mugavus ooteperioodide puudumine, mis tähendab, et kui klient näeb poes midagi, mida ta tahab osta, siis saab ta selle kohe ka koju viia. Poe juhi sõnul on selline lahendus eriti hea suurte esemete puhul, nagu näiteks köögimööbel. Lisaks toob ta esile ka taskukohased hinnad. Näiteks on Filipova sõnul Riia IKEAst võimalik osta tervikköögilahendus 89 euro eest. «See sobib aga pigem suvekodusse,» selgitas ta.

IKEA esindaja Hanspeter Zurcher jäi Eestisse laienemise plaanidest rääkides kidakeelseks, kuid kinnitas, et läbirääkimised kohtadega käivad ning praegu teevad nad turu-uuringut.

«Tahaksin sellele küsimusele vastata, aga hetkel vaatame veel ringi. Kuid avame selle niipea kui võimalik,» sõnas ta ja lisas, et põhjus, miks Eestis pole veel IKEA poodi avatud, on puhtalt geograafiline. «On loogilisem võtta neid asju sammhaaval.»

Riia IKEA

Poe pindala on 34 500 m², kogu krunt on kümme hektarit suur.
Riia poe sortiment küündib 8000 kaubani, kusjuures peaaegu 3000 toodet maksab alla kümne eurot.
Peale poe hakkavad kompleksis tööle 450-kohaline restoran ning Rootsi toidukaupade pood. Poes on ka eraldi lasteala.
Riia Ikeas töötab 300 inimest, soovijaid oli üle 1000.
Pood asub Riia ääres, umbes 15-minutilise autosõidu kaugusel Riia kesklinnast.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles