Briti mässulised jätkavad võitlust EList lahkumise nimel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Suurbritannia lipp ja Big Ben Londonis.
Pildil Suurbritannia lipp ja Big Ben Londonis. Foto: SCANPIX

Euroskeptilised konservatiivid on andnud teada, et ei kavatse visata püssi põõsasse võitluses Euroopa-suhete ümberseadistamise eest. Loomisel on uus parlamendi alamkoja lihtliikmete survegrupp.

Kolmapäeval läkitas Andrea Leadsom – üks 81st euroliidust lahkumise referendumi poolt hääletanud «toori mässajast» – kõikidele parlamendikaaslastele kirja, milles kutsub neid ühinema uue rühmitusega, mis hakkab arutama Britannia rolli Euroopas.

Leadsom ütles: «Koostame põhjaliku analüüsi meie olukorrast, poliitikavaldkondade kaupa. Esitame ettepanekud selle kohta, millised volitused [Brüsselist] koju tagasi tuua – ja kuidas.»

Paralleelselt Leadsomi initsiatiiviga jätkab tegevust parteiülene reformimeelne rühmitus The All-Party Group on European Reform, millel on käimas «Uue alguse projekt» (Fresh Start Project).

Rühmituse tööd juhivad tooridest parlamentäärid George Eustice ja Chris Heaton-Harris, kes üritavad konstruktiivselt kritiseerida Euroopa institutsioone ja esitada 2012. aasta juuliks reformikava visandi.

Samal ajal kutsutakse peaministrit David Cameroni üles skeptilistele tooridele vapralt vastu panema. Liberaaldemokraatidest koalitsioonikaaslastega on ühendanud käed miljonär lord Ashcroft, kes finantseeris ja aitas korraldada tooride 2010. aasta valimiskampaaniat.

Lord Ashcroft kirjutas kolmapäeval, et tooride hiljutine rekordmäss referendumi hääletusel võib valijad ära peletada.

Veebisaidil ConservativeHome avaldatud artiklis ütleb lord Ashcroft järgmised sõnad: «Esmaspäevane etteaste oli laastav, kuna jättis tavalistele valijatele mulje, nagu oleksid konservatiivid prioriteetidega neist kaugel eemal. Kaugel meie maad ja meie peresid puudutavatest esmatähtsatest asjadest.»

Rahvaküsitlused näitavad, et Briti avalikkus on jõuliselt Euroopa Liidust lahkumise poolt, kuid küsimus ei näi reeglina olevat hääletajate esmaste prioriteetide hulgas.

Samas on Cameron lihtliikmete surve all andnud välisministeeriumile korralduse teha kiiremas tempos tööd volituste Brüsselist Londonisse toomiseks. Märgina sellest, kuivõrd vaevaline antud ülesanne kabineti jaoks on, keeldus ta eile ütlemast, milliseid konkreetseid volitusi ta koju tahab tuua ja millal.

Rämedaks kiskunud küsitlusel süüdistas leiboristide liider Ed Miliband peaministrit, et too lubab parteisisestel tormituultel puhuda end kõrvale peaküsimusest – eurokriisist.

Miliband ütles: «Keset eurotsooni kriisi on meil siin peaminister, kes veedab terve viimase nädala oma lihtliikmetega vaieldes – mitte ajades Britannia asja Euroopas.»

Kuid isegi kui peaminister või välisministeerium käivad välja konkreetsed võimu kojutoomise kavad, ootab neid ilmselt liberaaldemokraatide vankumatu vastuseis.

Asepeaminister Nick Clegg hoiatas juba teisipäeval «vaateakende lõhkumise eest Brüsselis».

Cleggi kriitikat dubleeris parteikaaslane lord Oakeshott, kes ütles nii: «Koalitsioonilepe on üsna selge ja meil tuleb sellest kinni pidada. Koalitsioonist rääkides: nad mängivad tulega.»

Oakeshott jätkas: «Need toori eurofoobid on nii põikpäised, et ei hooli, kas katki läheb koalitsioon või meie Euroopa partnerlus. Nende kolmekäiguline in, out, shake it all about referendum on üks segaduse ja kaose retsept.»

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles