Moppel: uusi töökohti ei õnnestu töötajatega täita (6)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olerexi omanik Antti Moppel.
Olerexi omanik Antti Moppel. Foto: LIIS TREIMANN / PM/SCANPIX BALTICS

Kütusefirma Olerexi suuromaniku, ettevõtja Antti Moppeli sõnul puudub täna ettevõtetel kindlus, kas tänu investeeringutele tekitatud uusi töökohti õnnestub üldse inimestega täita.

Küsisime Moppeli käest, kui ohtlikuks peab ta seda, et Eesti ettevõtete investeeringud teises kvartalis tervelt viiendiku võrra kukkusid. Ettevõtja vastas, et investeeringute langus majandusbuumi ajal võib olla tööjõupuuduse ja kiire palgatõusu koosmõju – ettevõtetel puudub kindlus, kas investeeringutega tekitatud uusi töökohti õnnestub kvalifitseeritud töötajatega täita.

Lisaks investeeringutele langesid teises kvartalis ka ettevõtete kogukasumid. Moppeli sõnul näitab see seda, et töötajate palgatõusu finantseeritakse mitte tulemuslikuma töö, vaid firmade kasumite arvelt. «Pikemas perspektiivis on see halb ning viib konkurentsivõime vähenemise ja majanduse stagneerumiseni, sest maailm meie ümber ei seisa paigal.»

Moppel rääkis, et sarnaselt kõigi teistega tunneb ka Olerex töötajate nappust ja tugevat palgasurvet. Siinkohal peab ta võtmeküsimuseks seda, kuidas investeerida mitte tänaste töökohtade paljundamisse, vaid tehtava töö efektiivsuse tõusu. «Investeeringud ajale jalgu jäänud töömudelisse on tupik, sellest ei võida ei ettevõte, töötajad ega kliendid,» on Moppel kindel.

Olerex ise on näiteks oma tanklate laomajanduse ümber korraldanud selliselt, et kaupade vastuvõtt, ladustamine ja müügisaali väljapanek nõuaksid töötajatelt vähem aega ja vaeva. Samuti on kasutusele võetud digitaalsed saatelehed.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles