USA abikaitseminister hoiatas Indiat uue Vene relvastuse ostu eest (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pind-õhk-tüüpi kaugmaa raketisüsteem S-400.
Pind-õhk-tüüpi kaugmaa raketisüsteem S-400. Foto: Sergei Malgavko / Sergei Malgavko/TASS

USA kaitseministeeriumi kõrge ametnik hoiatas kolmapäeval Indiat, et Delhi ei pruugi saada Washingtoni sanktsioonidest erandit, kui ta ostab Venemaalt uusi relvasüsteeme.

Ühendriikidele valmistab meelehärmi väljavaade, et maailma suurim relvaimportija India ostab Venemaalt uusi relvasüsteeme nagu pind-õhk-tüüpi kaugmaa raketisüsteem S-400.

USA praeguste reeglite alusel ähvardavad sanktsioonid kolmandaid riike, kes teevad Vene kaitse- ja luuresektoritega tehinguid.

Kaitseminister James Mattise lobitöö tulemusena andis USA kongress presidendile ja välisministrile võimaluse teha sanktsioonide kehtestamisel erandeid näiteks juhtudel, kui liitlasriik on läbimas üleminekut seniselt Vene relvastuselt Lääne tehnikale.

Erandi võimalus on tekitanud mulje, et Washington isoleerib India «selle seaduse mis tahes tagajärgedest sõltumata sellest, mida nad teevad», sõnas Aasia ja Vaikse ookeani julgeolekuküsimuste eest vastutav USA abikaitseminister Randall Schriver.

«Ma ütleksin, et see on pisut eksitav,» sõnas Schriver Washingtonis mõttekojas Carnegie Endowment for International Peace. «Meil tunneksime endiselt väga suurt muret, kui India püüdleks uute platvormide ja süsteemide poole (Venemaalt). Ma ei saa teile siin istudes öelda, et nad saaksid erandi.» 

Järgmisel nädalal toimub 2+2 formaadis Ühendriikide ja India välis- ja kaitseministrite dialoog.

Schriveri sõnul «häirib» Washington väljavaade, et India ostab Venemaalt õhutõrje raketisüsteem S-400, mitmel põhjusel.

«Meie tugev eelistus on...et India otsiks alternatiive ja uuriks, kas me saaksime olla nende kaitsevajaduste rahuldamisel parem partner,» sõnas abikaitseminister.

USA ja külma sõja ajal Nõukogude Liiduga heades suhetes olnud India suhted on sel sajandil järjekindlalt paranenud ning Washington näeb Delhis demokraatlikku suurriiki, kes aitab tasakaalustada Hiina mõjuvõimu Aasias.

India ostab küll üha rohkem USA ja Prantsuse sõjavarustust, kuid toetub olemasoleva arsenali säilitamiseks endiselt suuresti Vene sõjatehnikale ja ekspertiisile.

Schriveri sõnul arutavad India ja Ühendriikide relvajõud järgmisel nädalal ühiste sõjaväeõppuste mastaapsuse ja keerukuse laiendamist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles