Ikea sattus Hiinas viha alla (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ikea silt Hiinas.
Ikea silt Hiinas. Foto: SIPAASIA/SIPA / SIPAASIA/SIPA

Rootsi mööblitootja Ikea sai Hiina internetikasutajate ja riigimeedia poolse pahameeletormi osaliseks, kui kirjeldas oma tootepakendil Taiwanit iseseisva riigina.

Kulutulena leviv pahameel algas pärast seda, kui Hiina sotsiaalmeediaplatvormi Weibo kasutaja postitas fotod pakendist, kus erinevate riikide nimekirjas oli saanud omale koha ka Taiwan. Fotod läksid Weibos kiiresti viraalseks ja sattusid peatselt ka režiimi häälekandjatesse.

«Ikea teenib hiinlaste raha, kuid üritab Hiinat territoriaalselt lahutada?» küsis üks kasutaja Weibos. «Ikea peaks andma oma Hiina klientide solvamise pärast aru ja parandama vead nii kiiresti kui võimalik,» kirjutas valitsuse häälekandja Global Times.

Hiinlased on teadupärast Taiwani suhtes väga tundlikud ja peavad seda oma territooriumiks, mis on meelevaldselt lahku löönud. Taiwani iseseisvust toetavad riigid, organisatsioonid ja ettevõtted sattuvad tavaliselt kiiresti hiinlaste viha alla.

Ikea Shanghai esindus väljastas pahameele järel teate, milles lubatakse arutada pakendite muutmist. Samas keeldusid nad kommenteerimast, kas midagi peale arutamise ka tehakse.

Ka mitmed teised Hiinas tegutsevad rahvusvahelised suurfirmad on sattunud varem Taiwani pärast tule alla ja teinud seejärel võimudele kiiresti järeleandmisi. Selliste ettevõtete hulka kuuluvad näiteks Mercedes-Benz, hotellikett Mariott, jaemüüja Gap ning kümned erinevad lennufirmad.

Taiwan on süüdistanud selliseid ettevõtteid Pekingi türanniale järele andmsies.

Hiina ja Taiwan on eksisteerinud eraldi 1949. aastast saadik, mil kommunistid haarasid mandril kodusõja järel võimu.

Taiwani suurim poliitiline liitlane on USA. Trumpi administratsioon on näiteks teravalt kritiseerinud Pekingi nõudmisi USA lennufirmadele, nimetades neid kommunistliku ideoloogia peale surumiseks.

Allikas: CNN

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles