Majanduskrahhi äärel Argentina palub IMFilt hiigellaenu

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valuutavahetus Buenos Aireses 29. augustil
Valuutavahetus Buenos Aireses 29. augustil Foto: EITAN ABRAMOVICH / AFP

Argentina valitsus teatas ootamatult kolmapäeval, et palub Rahvusvahelisel Valuutafondil (IMF) väljastada lubatud 50-miljardi dollari suurune laen plaanitust varem, sest riik langeb kiiresti üha sügavamasse majanduskriisi.

President Mauricio Macri sõnul on palve taga soov taastada inimeste usk Argentina majandusse, sest nii kohalikud kui ka välismaised investorid ei usu enam, et riik suudab oma senise võlakoormaga toime tulla. Paljude majandusanalüütikute sõnul on tegu meeleheite märgiga, sest Argentina majandus võib olla kukkumise äärel. 

Argentina peso on langenud sellel aastal dollari vastu üle 40 protsenti ja inflatsioon on muutunud peaaegu ohjeldamatuks. Kõigist G-20 riikidest on Argentinal kõige kõrgem inflatsioon, kellele järgneb sarnaste probleemidega maadlev Türgi ja Brasiilia.

IMF lubas omalt poolt Argentina palvele vastu tulla ja töötada välja kiirem laenu väljastamise kava. Valuutafondi juht Christine Lagarde kinnitas pressiteates oma valmidust jätkuvalt riiki aidata.

Argentina palus IMFilt algselt laenu 8. mail, kui riigi valuuta kukkus ajaloo kõige madalamale tasemele. Laenulepingu raames pidi Argentima hakkama vähendama avalikke kulutusi ja vähendama inflatsiooni, kuid siiani pole president Macri administratsioon suutnud ellu viia mitte ühtegi IMFile lubatud reformi.

Macri otsus maikuus laenu võtta sai kodumaal pahameeletormi osaliseks, sest IMF on kohalike elanike seas laialdaselt vihatud ja paljud argentiinlased süüdistavad seda 2001. aastal riiki tabanud majanduskrahhis. IMF lõpetas toona Argentinale majandusabi andmise.

Allikas: BBC

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles