Standardmudeli kinnitus: Higgsi boson lagunes põhjakvarkideks

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Higgsi bosoni lagunemine tuvastati selle avastamise kohas, Suures Tuumaosakeste Põrgutis Šveitsis.
Higgsi bosoni lagunemine tuvastati selle avastamise kohas, Suures Tuumaosakeste Põrgutis Šveitsis. Foto: Valerio Mezzanotti/NYT/Scanpix

Higgsi boson, see tähtis osake, millega seonduv Higgsi väli annab teistele elementaarosakestele massi, avastati nüüd juba kuus aastat tagasi, kuid alles eile andsid füüsikud teada, et on näinud, kuidas Higgsi boson laguneb kaheks põhjakvargiks.

Seda, et Higgsi boson üleüldse laguneb, on märgatud varemgi, näiteks võib ta laguneda kaheks footoniks või kaheks W- või Z-bosoniks, kuid nüüdne avastus annab kinnitust, et ka põhjakvargid, mis on tuntud ka bottom-kvarkide või lihtsalt b-kvarkidena, saavad massi Higgsi väljalt, kirjutab ERR Novaator. Seeläbi sai aga uut kinnitust ka kogu elementaarosakeste standardmudel.

Selleks, et kindel olla, pidid teadlased keerukaid matemaatilisi võtteid kasutades läbi analüüsima hiigelsuuri andmehulki, mida põrguti üha toodab. Nüüd aga on Higgsi bosoni põhjakvarkideks lagunemist suure usaldusväärsusega kinnitanud koguni kaks CERNis tegutsevat teadlasrühma, kellest üks töötas katseseadmega ATLAS ja teine katseseadmega CMS.

Higgsi bosoni keerukat siseelu analüüsiti veebivaramus arXiv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles