Leedu riiklik energiahiid investeeris Eesti idusse

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu lipp. Pilt on illustratiivne.
Leedu lipp. Pilt on illustratiivne. Foto: PETRAS MALUKAS/AFP

Leedu riikliku energiafirma Lietuvos Energija rahastatav ja riskikapitalifirma Contrarian Ventures poolt juhitav riskifond KŪB Smart Energy Fund investeeris 50 000 eurot Eesti energiavaldkonna idufirmasse FuseBox OÜ.

Kaubamärgi Energia Juhtimiskeskus all tegutsev FuseBox OÜ kaasas investeeringu Lietuvos Energijalt, et arendada ja käivitada Baltikumis tarbimise juhtimise süsteem ehk virtuaalne elektrijaam, teatas ettevõte.

Ettevõte arendab teenust, mis võimaldab elektri suurtarbijatel oma nõudlust reguleerides osaleda elektriturul. Nõudluse juhtimine annab neile võimaluse õigetel ajahetkedel oma energiatarbimist vähendades, lisaks säästule, saada elektriturult ka tulu.

Ettevõte plaanib ühendada 1500 erinevat hoonet üheks väga kiire reageerimisvõimekusega virtuaalseks elektrijaamaks, võimsusega 90 megavatti. Seda võimsust kasutatakse enamasti elektrivõrgu tasakaalustamiseks fossiilsetel kütustel töötavate generaatorite asemel.

«Baltikumis on elektri suurtarbijatel seni puudunud võimalus oma tarbimise paindlikkusega elektriturul osaleda, nagu seda teevad elektritootjad,» ütles firma tegevjuht Tarvo Õng.

Energia Juhtimiskeskuse senised pilootprojektid hõlmavad külmhooneid, kontorihooneid, kaubanduskeskusi ning muid energiaintensiivseid ettevõtteid. Kasutatav tehnoloogia ja IT lahendus võimaldavad ligipääsu senisest täpsemale tarbimisinfole ning tarbimispaindlikkuse pakkumist elektriturule.

«Taastuvenergia on see, kus toimub tänapäeval põhiline osa tootmisvõimsuste kasvust. Taastuvenergia aga ei ole olemas, kui me seda vajame. Seega peab tootmise volatiilsuse tasakaalustama ja Energia Juhtimiskeskus teeb seda, kasutades olemasolevat energiat, mitte fossiilsetel kütustel töötavaid generaatoreid. Nende igapäevatööst saavad kasu kõik tarbijad läbi soodsamate elektrihindade ja puhtama keskkonna,» ütles firmasse investeerimist juhtinud Contrarian Ventures juhtivpartner Rokas Pečiulaitis.

Contrarian Ventures on Vilniuses baseeruv riskikapitali ettevõte, mis investeerib eelkõige tehnoloogia ja energia sektorisse Euroopas. Contrarian Ventures juhib Smart Energy Fondi, mida rahastab Lietuvos Energija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles