Värske uuring: õhusaaste vähendab olulisel määral inimeste intelligentsust

Mona Lii Konnapere
, meediapraktikant
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljudes maailmalinnades on probleeme õhusaastega.
Paljudes maailmalinnades on probleeme õhusaastega. Foto: PRAKASH SINGH / AFP

Hiljuti Ameerikas ja Hiinas läbiviidud uuringu põhjal mõjutab pikaajaline kokkupuude õhusaastega inimeste vaimset võimekust – ja seda üldse mitte positiivses suunas.

Esmaspäeval avaldatud uuringust selgub, et pikemaajaline kokkupuude õhusaastega raskendab inimeste kognitiivset mõtlemist ning nii verbaalseid kui matemaatilisi sooritusi, vahendab CNBC.

Nelja aasta jooksul tuhandeid hiinlasi uurinud teadlased leidsid, et õhusaaste mõju uuritavate oskustele muutus selgemaks, mida vanemaks inimesed said. Iseäranis ilmne oli see meeste ja madala haridusega inimeste seas. Ühe uuringu läbiviija, Xi Chen'i sõnul võib saastunud õhk kutsuda esile inimeste haridustaseme langust lausa ühe aasta võrra.

Õhusaaste mõju vananevale ajule on suur, sest see toob kaasa ka märkimisväärseid tervise ja sissetulekutega seotud kulusid. Kognitiivne mõtlemine on eakate jaoks otsustava tähtsusega nii igapäevaste tööülesannete täitmisel kui tähtsate otsuste langetamisel.

Õhusaaste kujutab endast tõsist ohtu kogu maailma inimeste tervisele. Maailma Tervise Organisatsiooni (WHO) väitel sureb aastas selle tõttu 4,2 miljonit inimest. Samas elab 91 protsenti planeedi rahvastikust aladel, kus õhukvaliteet ületab kõikvõimalikud piirangud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles