Mille alusel valida pensionifondi?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrgendatud teise pensionisamba sissemaksete süsteem ei võta arvesse inimese elusündmusi.
Kõrgendatud teise pensionisamba sissemaksete süsteem ei võta arvesse inimese elusündmusi. Foto: Toomas Huik

Tarbijaveeb minuraha.ee pani kokku soovitused, mille alusel peaks valima pensionifondi.


• Investeerimispoliitika ja riskitaluvus. Fondidel on erinev investeerimispoliitika. Näiteks konservatiivsetel fondidel pole lubatud võtta aktsiariski ja seetõttu investeerivad nad peamiselt võlakirjadesse ja võlakirjafondidesse. Ka nende fondide puhul, mis aktsiatesse investeerida võivad, on aktsiate osakaal erinev – mõned võtavad suuremat aktsiariski, mõned väiksemat.

Fondid, mis investeerivad rohkem aktsiatesse ja vähem võlakirjadesse, on üldjuhul riskantsemad kui need, mis investeerivad suuremas osas või ainult võlakirjadesse. Riskantsematel fondidel on suurem võimalus saavutada suuremat tootlust, kuid ka risk investeeringuga kaotada on kõrgem. Riskantsemad fondid ei sobi kindlasti lühiajaliseks investeerimiseks, sest nende tootlus võib lühikese aja jooksul oluliselt kõikuda. Seega analüüsi, milline on su riskitaluvus ning kui kaua on sul aega pensioniraha kogumiseks.

• Tootlus. Kuigi ajalooline tootlus on mitmetel fondidel müügiargumendiks, ära otsusta ainult tootluse põhjal. Hea ajalooline tootlus ei ole garantiiks, et ka tulevikus sel fondil sama hästi läheb. Fondide erinevate perioodide tootlusega saad tutvuda pensionikeskuse kodulehel. Tutvu ka fondi viimase poolaasta aruandega. Sealt saad ülevaate, kas fondi investeeringud on sinu jaoks sobivad ning kooskõlas sinu riskitaluvusega. Pensionifondide poolaasta aruanded leiad fondivalitsejate kodulehekülgedelt.

• Tasud. Kõik fondivalitsejad võtavad valitsemistasu ehk tasu pensionifondi valitsemise eest. Erinevate fondide tasude suurusega saad tutvuda pensionifondide võrdlustabelis.

Pensionifondi vahetamisega võivad kaasneda kulud. Näiteks oma pensionifondi osakute vahetamisel ehk juba kogutud raha ületoomisel vanast fondist uude fondi võetakse sinult üldjuhul vanast fondist väljumistasu 1%. Selle võrra väheneb summa, mille eest sa saad uue pensionifondi osakuid. Tagasivõtmistasu ei ole lubatud võtta siis, kui sa oled riikliku pensionikindlustuse seaduse järgi juba vanaduspensionieas või kui sul sellesse ikka jõudmiseni on jäänud viis aastat või vähem. Kui vahetad oma praeguse fondi osakud sama fondivalitseja pakutava mõne teise fondi vastu, siis mõned fondivalitsejad sellisel juhul tasu ei võta (küsi selle kohta fondivalitsejalt täpselt järele).

• Fondivalitseja. Uuri, milline on fondivalitseja kogemus varade paigutamisel ning kes on fondivalitseja omanikud? Kes on fondijuht ning millised on tema kogemus ja haridus?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles