RIA soovitab: ärge makske häkkeritele lunaraha

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uku Särekanno sõnul on Eesti idapiir rändesurve all seni vastu pidanud, sest venelased on teinud oma tööd kokkuvõttes hästi.
Uku Särekanno sõnul on Eesti idapiir rändesurve all seni vastu pidanud, sest venelased on teinud oma tööd kokkuvõttes hästi. Foto: Hanna-Hulda Reinkort

Riigi infosüsteemi amet soovitab mitte maksta lunavara abil ettevõtete süsteemidesse tunginud häkkeritele lunaraha, kuna pole mingisugust kindlust, et oma rahast oodatud tulemust saavutamata ilma ei jääda.

«Tegemist on ikkagi karistusseadustiku mõistes kuritööga ja maksmisel on lihtsalt see risk, et sa ei saa oma andmeid ja jääd ka rahast ilma. See on nagu pokkeri mängimine,» ütles RIA küberturvalisuse teenistuse juht Uko Särekanno ETV saates «Terevisioon».

«See on igaühe enda otsustada, mida ta teeb, aga meie soovitus on muidugi mitte maksta, see toidab kuritegevust,» lisas Särekanno.

Kui lunavaranõue on juba laekunud, siis tasub Särekanno sõnul pöörduda hoopis spetsialistide poole, kes aitaks otsustada, kas on võimalik veel midagi taastada. Teavitada võiks riiklikku operatiivkeskust CERTi, kellel võib õnnestuda kaotatud failid taas lahti krüpteerida.

«Samas, kui ollakse juba jõutud sellisesse faasi, siis ega väga palju enam teha pole,» sõnas Särekanno.

Parim ennetus on tema sõnul oma andmetest eraldiseisva ketta peale rutiinselt koopiaid teha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles