Aastaid miinuses virelenud riigifirma üllatab suure kasumiga (1)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EVR Cargo juhatuse esimehe Raul Toomsalu sõnul on raudteevedude suhtes põhjust olla optimistlik.
EVR Cargo juhatuse esimehe Raul Toomsalu sõnul on raudteevedude suhtes põhjust olla optimistlik. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Eesti riigile kuuluv logistika- ja transpordiettevõte Operail (endise nimega EVR Cargo) on tänavu esimese kuue kuuga teeninud pea 5 miljonit eurot kasumit. Eelmise aasta samal perioodil oldi veel pea 2 miljoni euroses kahjumis.

«Oleme käesoleva aasta esimese kuue kuuga ületanud eelmise aasta sama perioodi kasuminäitajat ning pööranud 1,8-miljonilise kahjumi pea viie miljoni euroseks kasumiks,» rõõmustas Operaili juhatuse esimees Raul Toomsalu. Kontserni kulumieelne ärikasum ehk EBITDA on eelmise aastaga võrreldes suurenenud viis korda, ulatudes 7,8 miljoni euroni.

Toomsalu hinnangul on positiivsete majandusnäitajate üheks põhjuseks eelmisel aastal tehtud investeeringud, mis on osutunud vägagi tasuvaks. «Näeme, kuidas eelmisel majandusaastal tehtud otsused ja investeeringud vagunite rendisuuna arendamiseks end iga kuuga üha enam ära tasuvad,» märkis ta. Toomsalu sõnu kinnitavad ka numbrid, Operaili vagunite renditulu on eelmise aasta sama perioodiga võrreldes kasvanud koguni 171 protsenti ehk tõusnud 3,8 miljoni euroni.

Jutt käib möödunud suvel tulise kriitika alla sattunud Venemaa vagunitehingust, kus Operail tellis Venemaa tehastest 35 miljoni euro eest vaguneid ja hakkas sealset vagunipõuda ära kasutades neid suurfirmadele välja rentima. Reformierakondlased võrdlesid diili keemiatööstuse arendamisega Süürias.

Toomsalu jätkas, et Operaili tugevaid tulemusi toetab ka kaubaveotulu, mis on kasvanud eelmise perioodiga võrreldes koguni 55 protsenti, ulatudes pea 25 miljoni euroni. Kaubavedudest enam kui poole moodustasid mineraalsete kütuste ja väetiste kaubagrupid, esimese poolaasta jooksul kasvasid märgatavalt ka konteinerveod.

Juhatuse esimees lisas, et heade tulemuste taga on ka ettevõttes toimunud mõtteviisi muutus. «On selge, et me ei ole enam ainult kaubavedaja. Me näeme raudteed laiemalt ning oleme viimasel aastal jõuliselt arendanud ka teisi ärisuundi – vagunite ja vedurite renti ning veeremi remonti. Kindlasti toetab ka suvel toimunud ärinime muutus meie püüdlusi pakkuda klientidele rohkemat kui üksnes kaubavedu,» selgitas mees.

Operail on Toomsalu sõnul muutmas ka seda, kuidas suheldakse ja suhtutakse oma klientidesse. «Me soovime olla oma klientidele partner, kes mõtleb kaasa ja pakub operatiivselt lahendusi erinevatele logistilistele olukordadele. Siin on meil veel pikk tee minna, kuid tänased positiivsed majandusnäitajad kinnitavad, et oleme liikumas õiges suunas.»

Operail on Eesti riigile kuuluv raudtee-ettevõte, mille põhilisteks ärisuundadeks on kaubavedu, vedurite ja vagunite remont ja ehitus ning veeremi rent. Ettevõte annab tööd 670 inimesele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles