Keegi pole tahtnud meiega midagi arutada (23)

Villu Päärt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
A. Le Coqi juhatuse esimees Tarmo Noop võtab õllepudeli hinna pulkadeks.
A. Le Coqi juhatuse esimees Tarmo Noop võtab õllepudeli hinna pulkadeks. Foto: Kristjan Teedema

A. Le Coqi õlletehase juht Tarmo Noop leiab, et õlleaktsiisi peab langetama, sest pole normaalne, et üle poole Eestis joodavast õllest ostetakse Lätist.  Piiripoed panevad õllepudeli hinnale juurde viis kuni seitse, jaeketid 45 protsenti, aga mitte selles pole asi, sest Noobi sõnul oleksid ka Eesti poed valmis leppima vaid nelja-viieprotsendilise juurdehindlusega suurpakendile, kui see aitaks alkoholiostjad piirilt tagasi tuua.

Kui palju aktsiis poes ühe õllepudeli hinda mõjutab?

See on libe tee. Peame vaatama mitte ainult seda, kui palju on aktsiis, vaid ka seda, kui palju kaupmehed aktsiisi pealt juurde panevad ja palju selle pealt tuleb juurde käibemaksu. Meie hind kaupmehele juba sisaldab aktsiisi, kaupmees lisab sellele oma juurdehindluse, sellelt kokku arvestatakse käibemaks. Kogu see asi võimendub drastiliselt.

Poliitikud räägivad, et mis te nutate, õllepudelile tuli juurde 20 senti, aga see 20 senti sai lõpuks hoopis 50 sendiks.

Selgitage mulle matemaatikat. Kõige järsem õlleaktsiisi tõus oli mullu suvel. Enne seda maksis kuuspakk poes viis eurot ja peale. Aktsiis tõusis 18 senti liitri kohta, seega kuuspaki kohta 54 senti. Aga poes hakkas kuuspakk maksma kaheksa-üheksa eurot rohkem. Kust see kaks või kaks ja pool eurot hinnalisa tuli?

Ma pean väikese kalkulatsiooni tegema. (Võtab markeri ja astub tahvli juurde. Kalkulatsiooni vaata kõrvalloost – V. P.)

Jämedalt võib öelda, et poole liitri õlle hind on tõusnud 40 senti tänu aktsiisile.

Kommentaarid (23)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles