Usu või ära usu: Eesti on endiselt üks suurima palgalõhega riik maailmas (8)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti suurele soolisele palgalõhele juhiti tähelepanu Euroopa Komisjoni riigipõhistes soovitustes.
Eesti suurele soolisele palgalõhele juhiti tähelepanu Euroopa Komisjoni riigipõhistes soovitustes. Foto: ANTS LIIGUS / PRNPM/EMF

Valitsus kiitis neljapäeval (Postimees, 23.08) heaks soolise võrdõiguslikkuse seaduse eelnõu muudatused, mis aitavad tööandjatel senisest tõhusamalt ja mugavamate lahendustega naistele ja meestele makstavaid tasusid analüüsida. Siiski troonib Eesti veel palgalõhega OECD liikmesriikide hulgas esirinnas.

Kuigi palgalõhe vähendamiseks tehakse Eestis pingutusi, on erinevused meeste ja naiste sissetuleku vahel veel siiski märkimisväärsed.

Business Insider toob välja 11 kõige suurema palgalõhega liikmesriiki rahvusvahelise majandusorganisatsiooni OECD hulgast, järjestades väiksemast suuremani:

9. Austria – 15,7%

Viin, Austria.
Viin, Austria. Foto: HEINZ-PETER BADER / REUTERS

Austria naised teenivad keskmiselt 15,7 protsenti väiksemat keskmist palka kui mehed. Näitaja on aga märksa parem kui Euroopa Liidu keskmine ehk 19 protsendi suurune palgalõhe, selgub OECD raportist.

8. Mehhiko – 16,5%

México, Mehhiko. 
México, Mehhiko. Foto: PEDRO PARDO / AFP

Sarnaselt Soomega on Mehhiko palgalõhe suuruselt üheksandal kohal OECD liikmesriikide hulgas. Keskmiselt teenivad Mehhiko naised 16,5 protsenti väiksemat keskmist palka kui mehed.

Soome – 16,5% (võrdne Mehhikoga)

Helsingi, Soome. 
Helsingi, Soome. Foto: LEHTIKUVA / REUTERS

Kuna Soomel ja Mehhikol on küllaltki erinev majanduskeskkond, tundub kahe riigi sarnane palgalõhe ebatavaline. Soome paikneb Maailmapanga andmete kohaselt kõrge sissetulekuga riikide hulgas. Mehhiko on samade andmete kohaselt keskmise sissetulekuga riik. Soome SKT inimese kohta on 43 000 dollarit ning Mehhikos on sama näitaja 8200 dollarit.

2017. aasta OECD andmete kohaselt on Soome naiste osakaal tööturul 55 protsenti ja Mehhikos 44 protsenti. Mõlemal riigil on keskmise palga erinevus meeste ja naiste vahel aga 16,5 protsenti.

7. Suurbritannia – 16,8%

London, UK.
London, UK. Foto: Tomas Sentpetery / Caters News Agency

Kuigi Suurbritannia sisemajanduse kogutoodang on küllaltki suur – 2,6 triljonit dollarit –, teenivad naised seal keskmiselt 83,2 protsenti summast, mida teenivad keskmiselt mehed. Palgalõhe suurus on üle 16 protsendi.

6. Ameerika Ühendriigid – 18,2%

Washington, USA. 
Washington, USA. Foto: J. David Ake/AP /Scanpix

Kuigi USA võttis 1963. aastal vastu võrdse töötasu seaduse, mis nõuab meestele ja naistele võrdse töötasu maksmist sarnase töö puhul, teenivad naised riigis siiski 18 protsendi madalamat keskmist palka kui mehed.

5. Iisrael – 19,3%

Iisraeli lipp.
Iisraeli lipp. Foto: Menahem KAHANA / AFP

Iisraeli statistikaameti andmete põhjal on riigis kõrgharidusega naiste osakaal suurem kui meestel. Siiski teenivad Iisraeli naised 80,7 protsenti keskmisest meeste palgast, mis teeb palgalõheks enam kui 19 protsenti.

Lisaks selgub Iisraeli statistikaameti andmetest, et 2015. aastal oli riigis naisi juhtivatel ametikohtadel vähem kui mehi. Samas töötavad Iisraeli naised ka vähem tunde kui mehed, selgub OECD andmetest.

4. Läti – 21,1%

Riia vanalinn.
Riia vanalinn. Foto: Igor Zarembo / RIA Novosti

Kui Lätis teeniksid näiteks mehed keskmiselt 50 000 dollarit aastas, siis naised teeniksid aga 10 000 dollarit vähem. Palgalõhe on pisut üle 21 protsendi.

Tšiili, 21,1% (võrdne Lätiga)

Tšiili.
Tšiili. Foto: ERIKA SANTELICES / AFP

Tšiilis saavad naised aastas keskmiselt ligi 10 000 dollarit väiksemat keskmist palka kui mehed. Palgalõhe meeste ja naiste vahel on üle 21 protsendi.

3. Jaapan – 24,5%

Tokyo, Jaapan.
Tokyo, Jaapan. Foto: Caro / Frank Sorge / Caro / Frank Sorge

Kuigi Jaapan võib oma ligi 4,9 triljoni dollari suuruse SKT ja kõrge haridustasemega olla siinses nimekirjas üllatav, teenivad Jaapani naised ometi 24,5 protsenti väiksemat keskmist palka kui mehed.

OECD andmete kohaselt võib osaliselt selle põhjuseks olla asjaolu, et Jaapani naiste õlul on ligi kolm neljandikku tasustamata heategevuslikku tööd. Samal ajal kui naised tegelevad rohkelt heategevusega, teevad mehed tasustatud tööl ületunde.

2. Eesti – 28,3%

Tallinna vanalinn.
Tallinna vanalinn. Foto: PEETER LANGOVITS / PM/SCANPIX

OECD andmete kohaselt on naiste keskmine palk Eesti tööturul vaid 71,7 protsenti meeste keskmisest palgast. Palgalõhe suurus on aga üle 28 protsendi. Sealhulgas on raporti järgi Eestis 113 naist 100 mehe kohta ja ligi 80 protsenti naistest on tööturul aktiivsed.

1. Lõuna-Korea – 34,6%

Soul, Lõuna-Korea.
Soul, Lõuna-Korea. Foto: LEE JAE-WON / REUTERS

Kõige suurem palgalõhe meeste ja naiste vahel on OECD liikmesriikide hulgast Lõuna-Koreas – tervelt 34,6 protsenti.

Lõuna-Koreas on naiste keskmine palk vaid 65,4 protsenti meeste keskmisest palgast. Kui näiteks naine teenib aastas 32 500 dollarit, siis mees teeniks ligi 50 000 dollarit aastas.

Kuigi riigis on naiste tööturu osakaal 56 protsenti, jääb naiste töötuse osakaal siiski 20 protsendiga meestele alla, selgub OECD andmetest.

 
Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles