Eestis ehitusmahud ainult kasvavad (1)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitusplats
Ehitusplats Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Eesti ehitusettevõtted ehitasid 2018. aasta teises kvartalis Eestis ja välisriikides kokku 20 protsenti rohkem kui eelnenud aasta samas kvartalis, teatas statistikaamet. Vaid Eesti ehitusturgu arvesse võttes suurenes ehitusmaht 22 protsenti.

Teises kvartalis ehitati omal jõul 767 miljoni euro eest, millest hooneid 512 miljoni ja rajatisi 255 miljoni euro eest. 2017. aasta teise kvartaliga võrreldes ehitati hooneid 28 protsenti ja rajatisi kuus protsenti rohkem.

Kohaliku ehitusturu kasvu andis suurima panuse hooneehitus. Eelmise aasta sama perioodiga võrreldes suurenes hoonete ehitusmaht nii uusehituses kui ka remondi- ja rekonstrueerimistöödes. Kasvu toetas ka rajatiste ehitus.

Välisturul tegutsevate Eesti ehitusettevõtete ehitusmaht vähenes 2017. aasta teise kvartaliga võrreldes ligi kümnendiku võrra ja seda põhiliselt hoonete ehitustööde mahu kahanemise tõttu. Välisriikides tehtud ehitustööde osatähtsus kogu ehitusmahus oli tänavu teises kvartalis viis protsenti, mullu samal ajal seitse protsenti.

Ehitisregistri andmetel lubati 2018. aasta teises kvartalis kasutusse 1867 uut eluruumi ehk 443 eluruumi rohkem kui aasta eest. Pooled valminud eluruumidest asuvad Tallinna korterelamutes.

2018. aasta teises kvartalis väljastati ehitusluba 1676 eluruumi ehitamiseks, mida on viiendik vähem kui möödunud aasta teises kvartalis. Eelistatuim elamutüüp oli korterelamu.

Kasutusse lubati 233 mitteelamut kasuliku pinnaga 240 000 ruutmeetrit. Enim lisandus uut büroo- ja tööstuspinda. Kasutusse lubatud mitteelamute pind ja maht jäi 2017. aasta teise kvartali tasemele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles