LHVst saab hakata õppelaenu taotlema

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
50-eurone rahatäht.
50-eurone rahatäht. Foto: URMAS LUIK / PRNPM/EMF

Esmaspäevast alustab LHV Pank esimest korda riikliku garantiiga õppelaenu taotluste vastuvõtmist.

Õppelaen on mõeldud õpingutega seotud kulutuste finantseerimiseks. Algaval õppeaastal on võimalik laenusumma kuni 2000 eurot, seda on 80 eurot rohkem kui kevadel lõppenud õppeaastal.

LHV allkirjastas lepingu rahandusministeeriumiga õppelaenu pakkumiseks tänavu 1. augustil. Varem pakkusid õppelaenu Swedbank, SEB Pank ning Luminor. Coop Pank lõpetas õppelaenu pakkumise selle aasta alguses.

Õppelaenu intress on fikseeritud 5 protsenti aastas. Laenu saavad Eestis ja välismaal õppijad. Tagatiseks on kas kahe eraisiku käendus või hüpoteek Eestis asuvale kinnisvarale.

Õppelaenu annavad pangad oma krediidiressursi arvelt. 31. märtsi seisuga oli pankadel kehtivaid õppelaenulepinguid 90,2 miljoni euro väärtuses. Riigigarantii tõttu on õppelaenu väljastamine pangale sisuliselt riskivaba.

Kui 2008/2009. õppeaastal võttis õppelaenu 38 protsenti õppelaenuõiguslikest õppuritest, siis 2016/2017. õppeaastal ainult 6 protsenti ehk ligikaudu 3000 õppijat.

Laenuvõtjate osakaalu vähenemist on mõjutanud muuhulgas asjaolu, et alates 2009. aastast ei kustutata enam õppelaenu avaliku sektori töötajatel ja alla viieaastast last kasvatavatel vanematel. Üldine sotsiaal-majanduslik olukord on paranenud ning inimesed teadvustavad paremini finantskohustustega seotud riske ja võimalikke tagajärgi, märkis valitsuse kommunikatsioonibüroo juuni lõpus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles