Luman: riik püüab lahendada probleeme, mida ettevõtluses ei eksisteeri (4)

Armas Riives
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Kaubandus-tööstuskoja juhatuse esimees Toomas Luman.
Eesti Kaubandus-tööstuskoja juhatuse esimees Toomas Luman. Foto: Eesti kaubandus-tööstuskoda

Kaubandus-tööstuskoja juhatuse esimees Toomas Luman juhtis tänasel Kaubandus-tööstuskoja ärihooaja avamisel tähelepanu avaliku ja erasektori liigsele soovile reguleerida ettevõtja tegevust ja lahendada probleeme, mida täna ettevõtluses tegelikult ei eksisteeri.

«Kõik see nõuab nii Kaubanduskojalt, kui ettevõtjailt tervikuna järjepidevat panustamist vaba ettevõtluse toetamisse ja vastuseismist üha tugevamale reguleerimise tungile», ütles Luman. Ta lisas, et tähtis on argumenteeritud dialoog ning läbipaistva ja võimalikult tõenduspõhise otsustusprotsessi järjepidev nõudmine ettevõtjate poolt.

Kuna algava ärihooaja sisse jäävad ka 2019. aasta märtsis toimuvad riigikogu valimised, kutsus Luman ühinema Eesti Teadusagentuuri algatusega «Kust sa tead?», mis soovitab poliitikutelt küsida millel nende väited tuginevad. 

«Ei ole olemas õiget või valet poliitikat, on ettevõtjasõbralikumad ja ettevõtjavaenulikumad poliitikad ning on olemas läbimõeldud ja läbimõtlemata otsused. Viimased sünnivadki tavaliselt siis, kui nende tegemisel eiratakse elementaarseid teadmistepõhise otsustusprotsessi põhimõtteid ning järgitakse põikpäiselt vaid omaenese kinnisideid.»

Lisaks tõi Luman välja, et riigivalitsemist vaadates jääb sageli mulje, et poliitikud küll räägivad efektiivsusest, kuid ei mõista päriselt selle sisu. «Kui haiglas ei ole kirurgi või politseis inimest, kes kuritegu uuriks või tänaval korda tagaks, siis see ei ole efektiivsus. See on ressursside puudumise või vale planeerimise tagajärg,» rääkis Luman. 

«Efektiivsusega on probleeme aga seal, kus käivad lõputud menetlemised, pidev õigusloome ja kodifitseerimine või pealinna külje alla maksuraha eest üürimajade ehitamine,» ütles ta. 

Ta lisas, et puudu olev lisaressurss avalike teenuste või riigikaitse tagamisse saab tulla üksnes laiema pildi nägemisest, vastutustundlikust riigi majandamisest ja lihtsast ning stabiilsest maksupoliitikast ja kogu süsteemi efektiivsemaks muutmisest

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles