Sõnajalad püstitavad Aidus mitte ehitamiseks mõeldud kraanat (12)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oleg Sõnajalg tuulikuosaga.
Oleg Sõnajalg tuulikuosaga. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Sõnajalgade tuuleenergia firma Eleon püstitab Aidu tuulepargis kraanat, mida pargi rajamise üle riigiga vaidlev ettevõte enda sõnul ehitustöödeks ei kavatse kasutada.

Eleoni sõnul hakatakse alal katsetama kraanatehnoloogiat, kuid ehitustegevust ei alustata. Aidus varem rajatud vundamentidel ja betoontornidel testitakse tornkraana kinnituse erinevaid lahendusi, tehakse jõudude ja tuulekoormuste arvutusi, töötatakse välja vundamendile ja betoontorni külge kinnitamise eri lahendusi, teatas Eleon.

«Kasutame ära Aidu Tuulepark OÜ ajutise seisaku aja, et oma tehnoloogiat edasi arendada. Rõhutame, et mingisugust ehitustegevust me antud juhul ei plaani,» ütles Eleon ASi juhatuse liige Oleg Sõnajalg.

«Vaatame tähelepanelikult, kas riik asub meid ka kraana kinnituslahenduste väljatöötamisel Aidus uuesti ründama, nii nagu seda on iga meie ladustamistegevuse korral tehtud – avalikult halvustades ja trahvimisi kohtult nõudes. Eks see näitab ilmekalt kui innovatsioonisõbralik või -vaenulik meie väike riik tegelikult on,» lisas ehitustegevusega mitte tegeleva ettevõtte juht.

Eleoni teate kohaselt oleks rajatavate tuulikute ehituseks tavapäraselt vaja 1750-tonnise tõstevõimega mobiilkraanat, mida Eestis ei leidu ning tuleks tellida teistest riikidest. Kraana, mida Eleon aga Sõnajala sõnul testima asub, on tornkraana ning ettevõte töötab seda välja koos kraanatootjaga Liebherr GmBH.

Aidu tuuleparki arendavad vennad Oleg ja Andres Sõnajalg. Kokku plaanitakse varasema info kohaselt Aidus püstitada 30 suurt, kolmemegavatist tuulikut. Eleoni ehitatavate tuulikute torni kõrgus oli varasema kava kohaselt 135 meetrit ja rootori diameeter 120 meetrit.

Sõnajalgadel on tuulepargi rajamisel tekkinud probleeme kaitseministeeriumiga, mille hinnangul plaanitakse Aidu Tuulepargis liialt kõrgeid tuulikuid ja lisaks võivad ministeeriumi hinnangul tuulikud hakata takistama Eesti õhuseireradarite tööd.

Tuulepargi rajamine on kohtumäärusega peatatud kuni vaidluste lahenemiseni.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles