Ratas: rahapesu suhtes peab valitsema nulltolerants (4)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahapesu.
Rahapesu. Foto: Elmo Riig / Sakala

Valitsuskabinet andis täna rahandusministeeriumi juures tegutsevale valitsuskomisjonile ülesande esitada tänavu oktoobris ettepanekud, kuidas veelgi tõhustada rahapesuvastast võitlust.

Peaminister Jüri Ratase kinnitusel peab Eestis rahapesu suhtes valitsema nulltolerants. «Viimastel aastatel on muudetud rahapesu ja terrorismi rahastamise vastaseid reegleid rangemaks. Tänane regulatsioon erineb oluliselt ajast, mil suuremahulisi kahtlasi tehinguid tehti. On oluline, et koostöö riigi ja finantsasutuste vahel jätkuks,» ütles ta.

Rahandusminister Toomas Tõniste sõnul on meie ametiasutused astunud jõulisi samme, et vähendada riske ning hoida pangandussektori suhtes usaldust. «Näiteks Danske panga rahapesukahtluse juhtumis oli oluline roll finantsinspektsiooni 2014. ja 2015. aasta tegevusel, mille tulemusel oli pank sunnitud riskantse mitteresidentide äri lõpetama. Samal ajal anti vastav info edasi ka Taani järelevalveasutusele,» lausus ta.

Valitsuskabineti otsuse kohaselt sai rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise valitsuskomisjon ülesande esitada täiendavad ettepanekud, et tõkestada rahapesu ja suurendada finantsasutuste vastutust.

Valitsuskabinetile andsid täna rahapesuvastasest tegevusest ja ettepanekutest ülevaate finantsinspektsiooni juhatuse esimees Kilvar Kessler, politsei- ja piirivalveameti rahapesu andmebüroo juht Madis Reimand ning riigi peaprokurör Lavly Perling.

Finantsinspektsiooni töö tulemusel on viimase viie aastaga oluliselt vähenenud riskantsete mitteresidentide osakaal finantssüsteemis. Rahapesu andmebüroo hinnangul on ka kahtlustäratavate tehingute suurusjärk praeguseks tunduvalt vähenenud.

Danske panga Eesti filiaalis kuni aastani 2015 toimunud võimaliku rahapesu kahtluste uurimiseks on riigiprokuratuur alustanud kriminaalmenetlust. Eesti finantsinspektsioon tegi ebapiisava riskikontrolli tõttu pangale ettekirjutuse juba 2007. aastal.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles