Kersti Virro igatses ettevõtjaks saada juba keskkoolipäevil

Kairi Oja
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kersti Virro on ettevõtja olnud tänaseks juba neli aastat.
Kersti Virro on ettevõtja olnud tänaseks juba neli aastat. Foto: Kersti Virro

«Ettevõtluse pisik on mul alati sügaval sees olnud,» teab Kersti Virro, kes on ettevõtluses tegutsenud tänaseks juba neli aastat. Täna julgeb ta seda sammu ette võtma kannustada kõiki, kes iseendale tööandjaks hakkamise mõtteid mõlgutanud. 

Juba keskkooli ajal teadis Kersti Virro, et tahab kunagi ettevõtjaks saada, kuigi eeskujusid tal enese sõnul varemalt polnud. „Olin töötanud pikalt Tartu Tarbijate Kooperatiivis (nüüdne Tartu Coop) turunduse osakonnas erinevatel ametikohtadel ja olnud alati julge esineja,“ alustab naine, kes mõtles toona ettevõtte suvepäevade tarbeks välja erinevaid koomilisi etendusi. 

Kersti Virro - ettevõtja juba neljandat aastat.
Kersti Virro - ettevõtja juba neljandat aastat. Foto: Kersti Virro

„2014. aastal sai tehtud e-kauplus ja maskott nimega Päikesekiisu,“ ütles ta. See kaubamärk on tänaseks ka patenteeritud. „Läbisin Reiting Koolituskeskuse mahuka ettevõtluskoolituse koos äriplaani koostamise ja kaitsmisega.

Samal ajal käisin ka Lääne-Viru Rakenduskõrgkoolis kaubandusökonoomika rakenduskõrgharidust omandamas, kus tegelesin diplomitööga,“ jutustas naine, kelle sõnuil jäid tal toona magamata nii mõnedki ööd ja valatud mõnedki pisarad.

„Aga äriplaani kirjutamine ei olnudki keeruline, sest mul oli kõigest olemas selge visioon. Minu äriplaan oli koolituse parim ja sain ka Eesti Töötukassalt alustava ettevõtja toetuse.

Alustaval ettevõtjal on rahalised vahendid üsna piiratud, seepärast on ellujäämine ja võidujooks teiste samalaadsete ettevõtetega päris raske,“ rääkis ta.

Vaatamata sellele on oma aja peremeheks olemisel Virro sõnul palju eeliseid ning isetegemise rõõm pakub palju naudingut. „Ning alati ei ole raha see, mille pärast ettevõtlusega tegeletakse.

Silmades peab olema sära kui seda oma asja teha,“ ütles naine, kes elas mõned aastad Soomes, ent tegutseb nüüd Päikesekiisu maskoti nime all Setomaal Värskas.

Praegu tegutseb Kersti Virro ettevõtjana Setomaal, tuues seeläbi rõõmu nii suurtele kui väikestele.
Praegu tegutseb Kersti Virro ettevõtjana Setomaal, tuues seeläbi rõõmu nii suurtele kui väikestele. Foto: Kersti Virro

Veel tegeleb Virro juba teist aastat uue teenusega- fotograafiaga. „Kui keegi soovib näha seto rahvariietes fotograafi, tasub tulla Värskasse fotosessioonile või kaunite paikade giidituurile,“ lausus ta.

Tänavu kevadel sai Kersti Virro ettevõte Sunny Kitty OÜ nelja-aastaseks ja naine on saavutatu üle enda sõnul väga uhke. „Ettevõtjaks võib saada igaüks, kellele väga meeldib oma tegevusala, millega ta tegeleb või kellel on mõni geniaalne uuenduslik idee, millesse ta ise kogu südamest usub,“ sõnas ta.

Aastal 2017 omandas Virro lisaks ka ökonoomika ja ettevõtluse magistrikraadi Eesti Maaülikoolis. „Seega tundub, et ettevõtlus ongi minu lemmikteema,“ tõdes ta.

Rahaasjad peavad korras olema, hoiakud samuti

Raamatupidamise korrashoidmiseks soovitab Virro kindlasti leida inimene, kes on oma ala asjatundja. „Kuna seadused muutuvad väga kiiresti, on kahtlemata parem kui paberimajandusega tegeleb raamatupidaja,“ kinnitas ta.

Oma ettevõtjaks saamise kogemuse põhjal kinnitab Virro, et teeks seda iga kell uuesti. „Tänu ettevõttele olen tutvunud tarkade ja imetoredate inimestega, kellelt on olnud alati midagi uut õppida ja kes on olnud abiks ka ettevõtte arendamisel ühel või teisel moel,“ märkis ta ning lisas, et talle on „iseseisva elu“ alustamisel suureks abiks olnud positiivne ellusuhtumine, sihikindlus ja edasipüüdlikkus.

"Endale tööandjaks olemises on ridamisi eeliseid," tõdeb Kersti Virro, kelle tegemistest saavad positiivsust ja head energiat nii kliendid kui koostööpartnerid. 
"Endale tööandjaks olemises on ridamisi eeliseid," tõdeb Kersti Virro, kelle tegemistest saavad positiivsust ja head energiat nii kliendid kui koostööpartnerid. Foto: Kersti Virro

Ettevõtet arendades tuleks Virro sõnutsi olla paindlik, katsetada uusi tegevusalasid ning proovida rakendada erinevaid ideid.  „Ise peab olema julge ja ei tohi karta ka mõnikord riskida.

Olen suutnud jääda nii rõõmus kui mures iseendaks ja suhtun nii klientidesse kui koostööpartneritesse alati austuse ja lugupidamisega,“ kostis ta. „Kui keegi veel praegu endas kahtleb, siis mina kindlasti soovitan hakata ettevõtlusega tegelema, sest iial ei tea, kes ja missuguse järjekordse hullu ideega teenib oma esimese miljoni!“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles