Maersk saadab esimest korda konteinerlaeva läbi Arktika

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maerski konteinerlaev.
Maerski konteinerlaev. Foto: Phil Noble / REUTERS

Maailma suurim laevandushiiglane Taani Maersk plaanib esimest korda saata konteinerlaeva Ida-Aasiast Euroopasse läbi Arktika.

Värskelt valminud kaubalaev nimega Venta Maersk alustab millalgi hiljem sellel kuul oma teekonda Vladovistoki sadamast Venemaal, kust ta suundub mööda Põhja-Jäämerd edasi Beringi väina ja sealt edasi Läänemerele ning siis Peterburisse. Retke eesmärgiks on viia läbi Arktilise kaubaveo katseid ja koguda teaduslikke andmeid.

Venta Maersk kannatab kuni -25 kraadist vett ja suudab kanda umbes 3600 konteinerit. Katsereisi kaubaks saab olema peamiselt külmutatud kala. Laeva 26 liikmeline meeskond saab erilise väljaõppe, et tulla toime rasketes ilmastikuoludes.

Ettevõte ei plaani enda sõnul hetkel antud suunal ühtegi veeteed avada, sest see on laevaga läbitav ainult kolmel kuul aastas. Samuti peaks nad rohkem ehitama Arktika kõlbulikke laevu. Meteroloogiliste andmete järgi võib aga sama tee olla sajandi keskpaigaks jäävaba juba pooltel kuudel aastas.

Maerski suurim konkurent Hiina Cosco on teinud Arktikas katsetusi juba aastaid, kuid nad pole siiani saatnud sinna ühtegi konteinerlaeva.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles