Õpilasteadlased avastasid kummalise röntgenkiirgusallika

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: NASA / Reuters / Scanpix

Tähtsaid teadustulemusi saavutavad enamasti elukutselised teadlased, kuid mõnikord juhtub, et ka näiteks õpilasteadlased teevad eredaid avastusi.

Ühe Itaalia kooli lõpuklassi õpilased on nüüd avastanud kosmosest ennenägematu röntgenkiirguse allika, kirjutab ERR Novaator.

Saronno teaduslütseumi abituriendid sõelusid satelliitobservatooriumi XMM-Newton röntgenkiirguse vaatlusandmeid, otsides sest hiigelarhiivist seni tähelepanemata jäänud märke võimsate täheloidete kohta.

Itaalia kooliõpilased leidsid andmetest üles ühe 2005. aastal registreeritud, kerasparve NGC 6540 keskmes toimunud röntgensähvatuse, mis osutus üsna eriskummaliseks. Milano astrofüüsikainstituudi teadlased eesotsas Sandro Mereghettiga analüüsisid õpilasteadlaste leitud loidet lähemalt ega suutnud aru saada, kas selle lähtetäht on mõne musta augu või neutrontähe mõju all või ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles