Türgi ei taha, et USA uuriks ühte nende pankadest

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi Halkbank.
Türgi Halkbank. Foto: OZAN KOSE / AFP

USA president Donald Trumpi administratsioon keeldus Türgi tehtud pakkumisest vabastada pastor Andrew Brunson, seda juhul kui Ühendriigid lõpetavad ühe Türgi panga tegevuse uurimise.

Türgi oli nõus vabastama 2016. aastal vangistatud pastor Andrew Brunsoni ja paljud teised kinni peetud USA kodanikud, kui USA lõpetab Türgi riigile kuuluva Halkbanki uurimise, mida kahtlustatakse vaatamata sanktsioonidele Iraaniga äri tegemises. USA on lubanud tõendite leidmise korral kehtestada pangale suured trahvid. USA keeldumine toob tõenäoliselt kaasa aga kahe riigi vahelise konflikti eskaleerumise ja uued majanduslikud sanktsioonid.

Valge Maja teate järgi ei kaalu USA Halkbanki uurimise lõpetamist enne kui Brunson on vabastatud. Türgi valitsus on siiani väitnud, et Halkbanki vastu esitatud süüdistused põhinevad võltsitud dokumentidel ja on seega alusetud. Halkbank, mis on Türgi suuruselt seitsmes pank ja üks riigi suurimaid laenajaid, on siiani kõiki süüdistusi kategooriliselt eitanud.

Kahe riigi vaheline kriis on pannud viimastel kuudel Türgi liiri väärtuse järsult kukkuma ja toonud kaasa mõlema poole kehtestatud majanduslikud sanktsioonid. USA kahekordistas varem sellel kuul Türgile kehtivad terase- ja alumiiniumitollid, mis viis kahe riigi vahelised suhted viimaste aastakümnete halvimasse seisu pärast Türgi invasiooni Küprosele 1974. aastal.

Türgi kahekordistas möödunud kolmapäeval paljudele USA importkaupadele kehtivad tollid. Imporditud autokaupadele kehtivad tollid tõstetakse 120 protsendi peale, alkoholi tollid 140 protsendi peale ja tubaka tollid 60 protsendi peale. Lisaks kahekordistatakse tollid ka kosmeetikale, riisile ja söele.

Türgi president Recep Tayyp Erdoğan kutsus oma riigi kodanikke üles boikoteerima ka USA elektroonikat. «Kui Ühendriikidel on iPhone, siis teisel poolel on Samsung. Meil on ka kodumaised Venus ja Vestel,» ütles ta eelmisel nädalal.

Erdoğan süüdistab USAd Türgi-vastase majandussõja pidamises. Liiri väärtuse languse taga on tema sõnul sotsiaalmeedias valeuudiseid levitavad «majandusterroristid», kes üritavad tekitada paanikat ja keda toetab USA valitsus.

Türgi võimud vangistasid Brunsoni 2016. aastal, süüdistades teda terrorismis ja spionaažis. Prokuratuuri väitel oli Brunson seotud Kurdistani Töölisparteiga ning USAs eksiilis elava islamivaimuliku Fethullah Güleniga, kes aitas väidetavalt korraldada 2016. aasta juulis toimunud riigipöörde katset.

Allikas: WSJ

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles