Venemaa vorstivabrikandid anuvad valitsuselt hinnatõusu (4)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tüdruk nuusutab salaami vorstikangi Moskvas Lenta kaubandusketi supermarketis.
Tüdruk nuusutab salaami vorstikangi Moskvas Lenta kaubandusketi supermarketis. Foto: Sergei Bobylev/TASS

Lihatöötlejate liit pöördus Venemaa valitsuse poole palvega, et see mõjutaks kaubanduskette kiireminei tõstma lihatoodete hindu, sest toiduainete impordi piiramise tõttu kallines liha märgatavalt, kirjutas Interfax.

Krimmi okupeerimise järel sanktsioonidega karistatud Kreml keeras kinni toiduainete impordi lääneriikidest, mille tagajärjel kallines tänavu sealiha 30 protsendi ja linnuliha 35 protsendi võrra. Loomaliha kallines kümnendiku võrra, kuid imporditud loomaliha samal ajal veerandi võrra.

Samuti paluvad lihatööstused konkurentsikeskkonna taastamist, et hindu hakkaksid mõjutama turureeglid.

Liha ümbertöötlejad hakkasid augustis kurtma tooraine järsu kallinemise üle, sest sealiha import Ameerika Ühendriikidest ja Euroopast on keelatud, samuti on keelatud loomaliha import Brasiiliast. Selle poliitika tõttu krutivad suured agrohaldusgrupeeringud tooraine hindu kontrollimatult ülespoole.

Venemaa liha-assotsatsioon seevastu heidab töötlejatele ette, et hinnad tõusevad põhjusel, et vorstivabrikandid ei investeerinud õigeaegselt loomakasvatusse.

Jaekaubanduse assotsiatsioon pareerib vorstivabrikantide nõuet hindade tõstmiseks väitega, et turutingimustes ei saa keegi kaubanduskettidele hindasid ette kirjutada.

Venemaa põllumajandusministeerium aga selgitas liha kallinemist sašlõkihooaja saabumisega. Ministeeriumi nägemuses pole aga lihatootjate hinnad märkimisväärselt tõusnud, sest ametliku statistika kohaselt kallines sealiha vaid 2,5 protsenti, linnuliha aga vaid 3,1 protsenti. Ministeerium väidab, et väga hea pakkumise tõttu on liha hinnad viimase kahe aasta jooksul hoopis langenud.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles