Uuring: kõrgem haridus paneb rohkem laenama (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mida kõrgem haridus ja suurem sissetulek, seda rohkem tarbitakse laenu abil.
Mida kõrgem haridus ja suurem sissetulek, seda rohkem tarbitakse laenu abil. Foto: Mailiis Ollino

Tarbimislaenu võtmine on muutunud järjest levinumaks Eesti keskmist palka teeniva elanikkonna seas, selgus Raha24 laenu-uuringust.

Uuringutulemuste järgi moodustavad laenuvõtjatest 64 protsenti mehed ning 39 protsenti laenuvõtjatest teenivad üle Eesti keskmise. Enamik laenuvõtjaid jääb vanusesse 30-39.

“Suuremaid laene võtavad oluliselt rohkem kõrghariduse ja kõrgema palgatasemega inimesed, kelle isiklik netosissetulek on 950 eurot ja rohkem ning palgatöötajad – spetsialistid, kontoritöötajad, ametnikud,” kommenteeris uuringut krediidiasutuse Raha24 juhatuse liige Urmo Kokmann.

Ta märkis ka, et järelmaks on statistiliselt oluliselt populaarsem kolmest pereliikmest koosnevates leibkondades. Kokmann lisas, et Eesti Panga hinnangul on majapidamiste laenunõudlus järjest kasvanud, näiteks juunis tõusis see 7 protsenti. 

“Stabiilse nõudluse kasvu taga on inimeste soov lihtsalt elada paremini, nautida elu ning paranenud majandusolukord annab neile kindluse, et võetud laenude tagasimaksmisega probleeme ei teki,” lisas Kokmann.

Laenukäitumise uuring analüüsis ligi 1000 eestimaalase laenukäitumist, seal hulgas mujalt kui pangast võetud laenude kasutamist. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles