Standard & Poor's langetas Türgi krediidireitingut

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi lipp.
Türgi lipp. Foto: BRIAN SNYDER / REUTERS

Rahvusvaheline reitinguagentuur Standard & Poor's (S&P) langetas reedel teist korda nelja viimase kuu jooksul Türgi krediidireitingut ja prognoosis järgmisel aastal majanduslangust.

Agentuur langetas reitingut pügala võrra tasemele B+, viidates liiri nõrgenemisele, ülekuumenenud majandusele ja kõrgele võlatasemele.

«Meie hinnangul on liiri märkimisväärsel nõrgenemisel negatiivsed mõjud rahandusele ja majandusele järgmisel aastal,» kirjutati S&P teadaandes.

Türgi kohus lükkas reedel tagasi järjekordse taotluse USA pastori Andrew Brunsoni vabastamiseks. Türgi prokuratuur süüdistab 50-aastast türgiameeriklasest Brunsonit spionaažis ja terrorismis. Väidetavalt on ta seotud Ühendriikides elava islamivaimuliku Fethullah Güleniga, kes Ankara hinnangul korraldas 2016. aastal Türgis toimunud riigipöördekatse.

Brunson eitab süüd ja USA peab Türgi süüdistusi alusetuks. Kuigi pastor lubati vanglast koduaresti, ähvardab teda süüdimõistmisel kuni 35-aastane vangistus.

Tema jätkuv kinnipidamine viis Türgi ja USA suhted kriisi ning aitas kaasa Türgi riigivaluuta väärtuse järsule langusele. USA presidendi Donald Trumpi valitsus andis neljapäeval mõista, et kui Brunsonit ruttu ei vabastata, siis kehtestab USA Türgile uued sanktsioonid. Türgi lubas vastata samaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles