Läti piimatootjad kurdavad: kohaliku piima osakaal langeb, sest poed ostavad välismaist piima kokku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piima joomine
Piima joomine Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Läti piimatootjate keskliidu teatel on kohalikul turul vähenemas Läti piima osakaal, kuivõrd import on oluliselt kasvanud.

Liidu juht Jānis Šolks ütles, et selle taga on suuresti jaemüüjad, kuna ehkki Läti tootjatel on võimekus täielikult rahuldada kohalikku piimanõudlust, ostavad poed välismaist toodangut ja müüvad seda oma kaubamärgi all. Tema sõnul ei ole päris selge, miks nii toimitakse.

Šolks märkis, et oma turgu kaitstakse teistes riikides tunduvalt enam kui Lätis. Näiteks ka Lätis tegutsevatel Soome ja Norra jaemüüjatel on tema sõnutsi hoopis teine suhtumine oma riiki ja nad toetavad enam kohalikke tootjaid.

«Asi taandub põhimõtetele ja patriotismile. Tarbijad neis riikides eelistavad selgelt kohalikku toodangut. Lätis on aga vastupidi. See kriitika ei käi kõigi jaemüüjate pihta, vaid ainult mõndade turuosaliste kohta,» rääkis Šolks.

Ta leiab, et see ei ole üksnes väljakutse mitte ainult Läti piimatööstusele, aga ka Läti ühiskonnale, mis peab otsustama, kas ollakse valmis oma rahakotist kohalikke tootjaid toetama. Šolks lisas, et turg on protektsionistlikum ka Leedus ja Eestis, kuid mitte sellisel määral kui Skandinaavias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles