Hansson näeb Keskerakonna valimislubaduses mitut riski (8)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga president Ardo Hansson
Eesti Panga president Ardo Hansson Foto: PEETER LANGOVITS / PEETER LANGOVITS/Scanpix

Keskerakonna valimislubadus pakkuda noortele peredele riigi käendusega laenu tooks kaasa mitmeid riske, ütles Eesti Panga president Ardo Hansson Äripäevale

Hanssoni sõnul suurendab kodulaenu omaosaluse kaotamine kogunõudlust, kodude hinnad hakkavad kasvama ning kuhjuvad riskid, mis võivad mõne aasta pärast realiseeruda. 

«Võib ka juhtuda, et kinnisvara soetamise taskukohasus satub löögi alla, kuna kõigil on järsku hästi kerge kinnisvara osta, aga sama kiiresti kinnisvara juurde ei tule. Siis me hakkame kuulma noortest peredest, kes enam ei saa kinnisvara soetada, sest hinnatase on eest ära jooksnud,» ütles keskpanga juht. 

Hansson lisas, et praegu Eestis kinnisvarabuumist rääkida ei saa, sest kinnisvarahinnad on kasvanud umbes sama kiiresti kui majandus tervikuna ja ei ole näha, et pangad seda tagant kütaksid. 

Mis on lubaduse sisu? 

Keskerakonna üheks valimislubaduseks on võimalus noortel peredel soetada kodu eluasemelaenuga riigi käendusel ja ilma omafinantseeringu kohustuseta.

«Täpse lahenduse töötame lähiajal välja koostöös Kredexi ja eluasemelaenu pakkuvate pankadega,» kinnitas Keskerakonna valimisplatvormi töörühma ning peaministri bürood juhtiv Tanel Kiik. 

«Uue meetme eelarveline kulu saab põhineda ainult hinnangutel ja prognoosidel, kuna riigipoolne käendus ei tähenda rahalist sissemakset, vaid täiendavat tagatist,» lisas Kiik. Samuti pole võimalik üheselt määratleda, kui palju noori peresid antud võimalust kasutaks.

Keskerakonna valimisplatvormi töörühm tuleb hiljemalt aasta alguses välja hinnanguliste arvutuste ning katteallikatega.

Noore pere määratlemisel on lähtutud praeguse Kredexi eluasemelaenu käenduse noore pere sihtgrupist ehk «noor pere on kuni 15-aastast (kaasa arvatud) last kasvatav vanem või vanemad, kusjuures vanemaks loetakse ka eestkostja». 

Mäggi Hanssonile: riigi käendus tooks noored üürimise nõiaringist välja

Riigihalduse ministri Janek Mäggi.
Riigihalduse ministri Janek Mäggi. Foto: Mailiis Ollino

Riigihalduse minister, keskerakondlane Janek Mäggi ütles vastuseks Hanssonile, et Keskerakonna valimislubadus pole mitte laenu, vaid oma kodu saamise lihtsamaks muutmine.

Mäggi rõhutas, et noortel on kinnisvarahindade kasvamisel järjest keerulisem oma kodu soetamine ning see toob endaga kaasa noorte väljarände ning perelisa edasilükkamise. «Ka keskmist palka teenival noorel on minimaalseks sissemaksuks raha säästa väga keeruline. Samas makstakse laenu asemel sama või suurem summa igal kuul üürileandjale, mitte ei investeerita enda ja laste tulevasse kodusse,» rääkis Mäggi.

Riigihalduse minister tõdes, et eriti keeruline on maapiirkondade noortel ja nendel, keda vanemad ei suuda eluaseme ostmisel võib-olla piisaval määral rahaliselt toetada, näiteks paljulapseliste perede lastel. «Pangad ei võta tagatiseks ka korterit või maja väiksemas linnas või asulas, sest selle väärtus on tänaste hindade juurest liiga väike. Senine regionaalareng on väga paljude Eestimaa inimeste vara väärtuse pankade silmis sisuliselt nullinud,» tõdes Mäggi.

«Ma ei usu, et noored tormavad end selle kõigega hoolimatult siduma.»

Mäggi sõnul ei muudaks riigi käendus laenu saamist lihtsamaks ega vähendaks pankade ning laenuvõtja vastutust olla kohusetundlik. «Peamine tagatis kohustuse täitmisel pole sissemaks, vaid laenuvõtja sissetulek ja finantskäitumine. Käendusega või käenduseta ei annaks pangad usutavasti raha inimesele, kelle puhul ei luba seda tema finantsolukord,» selgitas ta.

Minister rõhutas, et ka riigipoolse käendusega ja nullsissemaksuga on laen kohustus, mida ei saa anda ega võtta kergekäeliselt. «Eluaseme ostmisel tuleb arvestada lepingutasudega, kindlustusega, korteri sisustamisega ja igakuise kohustusega, mille täitmata jätmine tekitab kogu eluks väga raske murekoorma. Ma ei usu, et noored tormavad end selle kõigega hoolimatult siduma,» leidis Mäggi.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles