USA on ärevuses: orbiidilt avastati kummaliselt käituv Venemaa satelliit (14)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotol on Apollo 11
Fotol on Apollo 11 Foto: NASA / REUTERS

USA välisministeeriumis on kasvatanud ärevust väga kummaliselt käituv Venemaa satelliit.

«Me ei tea kindlalt, mis see on, ja meil pole mingisugust võimalust seda kontrollida,» tõdes USA välisministeeriumi ametnik Yleem Poblete üleeile Šveitsis peetud konverentsil.

Ta väljendas hirmu, et pole võimalik ka öelda, kas avastatud objektiks võib olla relv. Venemaa keeldus juhtumit kommenteerimast, nimetades kahtlusi põhjendamatult süüdistavateks, teatab BBC.

Teada on, et kahtlusalune satelliit suunati orbiidile möödunud aasta oktoobris.

«Venemaa kavatsused seoses selle satelliidiga on ebaselged ja ilmselgelt on tegemist muret tekitava arenguga,» rääkis Poblete, märkides, et satelliidi käitumine orbiidil on olnud kummastav. USA võime on ajanud ärevusse ka Venemaa kosmosejõudude juhi hiljutised väljaütlemised, mille kohaselt kavatsetakse välja töötada uusi relvaprototüüpe.

Poblete sõnul on USA-l tekkinud tõsine mure, et Venemaa on arendamas satelliitidevastaseid relvi.

Kosmoserelvad võivad teadlaste hinnangul olla maapealsetest täiesti erinevad – need võivad olla laserid või kasutada mikrolainesagedusi, et muuta satelliite kasutuskõlbmatuks. Relvade kasutamine kosmoses on hakanud muutuma vaidlusaluseks teemaks mitmete maailma suurriikide vahel.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles