Hiina ja USA alustavad taas kaubandusläbirääkimisi

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kemikaalide mahalaadimine Zhangjiagangi sadamas.
USA kemikaalide mahalaadimine Zhangjiagangi sadamas. Foto: JOHANNES EISELE / AFP

Hiina teatas neljapäeval, et saadab kuu lõpus USA kutsel Ühendriikidesse kaubandusdelegatsiooni.

Viimased läbirääkimised toimusid kahe maailma suurima majanduse vahel suve alguses ja need luhtusid täielikult. Sellest ajast saadik on kaks riiki kehtestanud üksteisele vastastikku aina suuremaid imporditolle, mis ulatuvad kümnetesse miljarditesse dollaritesse. USA on lubanud kehtestada aga koguni sadadesse miljarditesse ulatuvaid sanktsioonid.

Hiina delegatsiooni hakkab juhtima asekaubandusminsiter Wang Shouwen ja USA poolt esindab rahandusministeeriumi siseasjade asekantsler David Malpass. Igasuguste kokkulepete sõlmimine saab olema kahe riigi jaoks ilmselt üpris keeruline, sest Washingtoni ja Pekingi vahelised lahkhelid on laienenud kuristikuks. Kõige vastuolulistemateks teemadeks saavad olema hiiglaslik kaubanduse puudujääk ja Hiina poolne tehnoloogiasaladuste varastamine, mida nad eitavad.

USA president Donald Trumpi administratsioon pakkus selle kuu alguses välja 25-protsendise tolli kehtestamise enam kui 200 miljardi dollari väärtuses Hiina kaupadele. Hiina lubas omalt poolt 5 - 25 protsendini ulatuvaid tolle 60 miljardi väärtuses USA kaupadele.

Hiina on nüüdseks kas kehtestanud või lubanud kehtestada tollid 110-miljardi dollari väärtuses USA kaupadele, mis moodustab suure enamuse USA ekspordist Hiinasse. Hiina importis möödunud aastal umbes 130 miljardi dollari väärtuses USA kaupu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles