USA kõige rikkamate sissetulekud on kolmekordistunud

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dollar.
Dollar. Foto: SCANPIX

USA elanikkonnast ühe protsendi moodustavate kõige rikkamate sissetulekud kasvasid aastatel 1997-2007 275 protsenti, samas kui 20 protsendi kõige vaesemate sissetulekud kasvasid samal ajal vaid 18 protsenti, selgub valitsuse andmetest.

Kongressi eelarvekomitee (CBO) andmetest selgub, et maksudejärgne reaalne sissetulek rikkama ühe protsendi seas peaaegu kolmekordistus, siis sissetulekute madalamatel astmetel kasv vähenes, vahendas ABC News.

Protsendile rikkamatele järgneva 20 protsendi kõrgema sissetulekuga inimeste sissetulek kasvas 65 protsenti. See on oluliselt enam kui ülejäänud 80 protsendi elanikest, kuid jääb kõvasti alla kõige rikkamate kasvule.

CBO tunnistas, et kõige kõrgema kvintiili ehk kõige rikkamate sissetulekute suure kasvu põhjus ei ole selge, kuid on võimalik, et tehnilised uuendused on muutnud superstaaride nagu näitlejate, sportlaste ja muusikute tööjõuturgu, juhtivtöötajate kompensatsioonipakette ning finantssektori osakaalu kasvu.

Tehnoloogia loob uusi ja suuremaid võimalusi oskustöölistele, samas kui senised rutiinsed ülesanded muutuvad ebavajalikuks. Globaliseerumise roll sissetulekute kasvus on vastuoluline.

ABC Newsi poliitikaanalüütik, president George W. Bushi endine strateeg Matthew Dowd tõdes, et kuigi ameeriklased on sissetulekute erinevustega leppinud, teeb neid üha enam murelikuks enda ja laste majanduslike võimaluste paranemise väljavaadete ahenemine.

Ameeriklaste frustratsiooni suurendab veelgi tunne, et rikkad saavad valitsuse erikohtlemise osaliseks. «Wall Streeti, riigipoolsete pankade väljaostmist ja muude firmade turgutuspakette vaadates tekib tunne, et rikastel on teised mängureeglid,» lausus Dowd. «Tavaline ots-otsaga kokku tulla püüdev inimene tunneb, et kui tema abi vajab, ei tule seda kelleltki,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles