Eraisik üritas kaaperdada domeeniaadressi wikipedia.ee

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Eesti Interneti SA juures tegutsev domeenivaidluste komisjon (DVK) andis USA firmale Wikimedia Inc. üle domeeninime wikipedia.ee, mille oli varem enda nimele registreerinud üks eraisik.

«Vabatahtlike ühistööna koostatavat entsüklopeediat Wikipedia võib nimetada üheks interneti kroonijuveelidest. Teatmeteose domeeni kaaperdamine on taunimisväärne, kuid tänaseks on domeen Wikimedia Foundationi valduses ja juhtum lahendatud,» kommenteeris juhtumit Eesti Interneti SA nõunik Maarja Kirtsi.

Wikimedia Inc. esitas DVK-le vaidlustusavalduse domeeninime üleandmiseks 9. septembril 2011.

Vaidlustajale on kaubamärk Wikipedia registreeritud aastast 2006. DVK 25. oktoobri otsuse kohaselt on domeeninimele wikipedia.ee varasem õigus Wikipedia Inc.’il ning selle registreerija on rikkunud vaidlustaja kaubamärgiõigust, kasutades kaubamärki Wikipedia vaidlustaja nõusolekuta.

Seega oli domeeninimi registreeritud ilma, et registreerijal oleks olnud õigust või õigustatud huvi kõne all olevale domeeninimele.

Samuti tuvastas DVK, et domeeninimi oli registreeritud pahauskselt: identse või sarnase domeeninime kasutamine meelitab ligi ning eksitab internetikasutajaid.

DVK otsusest nähtub, et wikipedia.ee oli algselt registreeritud Aleksei Sivtsevi nimele. Registreerija omapoolseid väiteid ja seisukohti domeenivaidluste komisjonile ei esitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles