Kinnisvarafirmad tahavad üüritulult maksuvabastust

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korterite üürileandmise ja -võtmise kuulutused.
Korterite üürileandmise ja -võtmise kuulutused. Foto: Ain Protsin

Eesti Kinnisvarafirmade Liidu (EKFL) ümarlaud leidis, et elamispindade üürituru läbipaistvuse suurendamiseks ja reaalse konkurentsi tekitamiseks tasub riigil kaaluda eraisikust eluruumi üürileandjatele tulumaksuvabastust.

«Tänane eluruumide üürileandmine toimib paljuski läbipaistmatu eraisikult-eraisikule suunatud ärina,» kommenteeris olukorda EKFLi juhatuse liige Tõnu Toompark. «Läbipaistmatus tähendab nõrku või puuduvaid üürilepinguid, ebakindlust nii üürileandja kui üürniku poolt ja mis siin salata – ebaausat manööverdamist maksudega.»

Maksustamise mõttes hallis tsoonis asuv üürisektor annab olulise konkurentsieelise makse mittemaksvatele üürileandjatele. EKFL teeb ettepaneku see eelis kõrvaldada ja anda eraisikutele eluruumidelt saadavale üüritulule näiteks 10-aastane tulumaksuvabastus.

«Tulumaksuvabastus pöörab ebaausa äri konkurentsieelise tagurpidi. Tulumaksuvabastuse puhul saab eduseisu üürileandja, kes on valmis sõlmima korrektseid üürilepinguid ja liigutama üüriraha ausalt läbi pangakontode,» põhjendas Toompark.

Maksusoodustused võimaldab üüripakkumisse tuua uusi kortereid ja seeläbi üürisektoril laieneda. Täna kasutab üüripinda hinnanguliselt 15 protsenti inimestest, see number võiks kasvada arenenud riikide suunas ja jõuda suurusjärku 25-35 protsenti.

Laiem üürituru osakaal võimaldab kõikidele inimestele paremat eluruumi valikuvõimalust ja suurendaks EKFLi hinnangul tööjõu mobiilsust. Laiem üüriturg hoiaks hinnad stabiilsed ja ära jääksid igasügisesed üürituru mini-buumid.

Ettepanek eraisikute üüritulu tulumaksuvabastuseks on ajendatud olukorrast, kus tänavu sügisel on üüriturul pakkumisi ligi 30-40 protsenti eelmisest aastast vähem. Vähene pakkumine on üürihinnad viinud lakke ja raskendab eluruumide leidmist üksjagu. EKFL leiab, et Eesti majandusele ja kinnisvaraturule, mille osaks ka üüriturg on, on mõistlikum stabiilne ja etteprognoositav areng.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles