Sotsid püüdsid edutult kaitsta töötukassa reserve

Andrus Karnau
, Postimehe majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: Laura Oks

Sotsiaaldemokraadid ja Keskerakond püüdsid riigikogus maha hääletada eelnõu, mis liidaks haige- ja töötukassa reservid riigikassaga. See oli õpetajate palkade kõrval kõige ägedam konflikt eilsel riigieelarve arutusel.

Riigikogu debatt eelarve esimesel lugemisel pakkus terve rea säravaid pärleid. Ühe säravamatest esitas riigikogu liige Urmas Reinsalu (IRL), kes põhjendas kaitsekulude kasvu kahe protsendini SKTst sellega, et vastasel korral veerevad Vene tankid Eestisse.

Tuleva aasta eelarve toob alkoholiaktsiisi viieprotsendise tõusu (lisaraha kümme miljonit eurot aastas), rahandusminister Jürgen Ligi sõnul tähendab see, et liitrise napsipudeli hind tõuseb kolm protsenti, õlle hind aga peaaegu ei muutuvat.

Kui õpetajate palk ei tõuse, ootab see riigi peaprokuröri. Tähtis on ka see, et püsima jääb omavalitsuste võlapiirang 60 protsenti eelarve mahust. Varem oli antud lubadus, et suurematel omavalitsustel võib see tõusta saja protsendini eelarvest.

Kõige suurem muudatus on aga see, et valitsus hakkab lähiaastate eelarvepuudujääki katma haige- ja töötukassa reservidega.

«Töötukassa reservide konsolideerimise ettepanek, sellega jääb tagatuks haige- ja töötukassa autonoomsus ülesannetes, mis neile seadusega on püstitatud,» ütles Ligi riigikogus.

«Muudatusest võidavad nii haige- ja töötukassa kui riigi rahandus tervikuna. Väikese riigina on mõistlik riigi reserve hoida koos ning juhtida raha ühiselt.»

Ligi lubas, et sotsiaalfondide kassad hakkavad saama sama intressi, mida teenib riik kassareservilt. «Kassad liites hoiab riik pankadele makstavatelt intressidelt nelja aastaga kokku 24 miljonit eurot ja sellest kümme ainuüksi 2015. aastal,» lausus rahandusminister.

Ligi märkis, et riigil poleks praegu mõistlik laenata. Tema sõnul kasvaks riigivõlg haige- ja töötukassa liitmiseta 2015. aastaks 9,5 protsendini SKTst.

Ligi kinnitas, et peab lugupidamise sotsiaalfondide juhtide vastu taastama, kassade liitmist nimetas ta aga tühiseks asjaks.

«Nii palju lolli juttu nii tühja asja pärast on ikka raske tekitada, nagu on tekitatud, kusjuures kõik need argumendid on ükshaaval ära kukkunud,» lausus Ligi.

Sotsiaaldemokraat Eiki Nestor ütles riigikogus, et kümne aastaga on valitsus teinud kolm katset käsi töötuskindlustuse kassasse ajada.

Nestor märkis, et töötukassa on tööandjad ja töövõtjad ühiselt rajanud. Nestor palus eelnõu tagasi lükata. Häältega 25 poolt ja 50 vastu jäi eelnõu menetlusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles