Tehnoloogiad, mis muudavad maailma: 2014-2016

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas jaapanlastel õnnestub ellu äratada mammut?
Kas jaapanlastel õnnestub ellu äratada mammut? Foto: SCANPIX.

Matador Network on kokku pannud nimekirja erinevatest tehnoloogiatest, mis võivad eesseisva kümnendi jooksul maailma muuta, vahendab Talouselämä.

2014

1 TB SD-mälukaart

Kuigi terabaidine mälukaart võib praegu tunduda ebavajalikuna, kasvab vajadus lisamälu järgi koos andmevoogude mahu kasvuga. Pilvetehnoloogiad küll vähendavad mälukaartide rolli, kuid ei lükka tõenäoliselt täielikult kõrvale vajadust füüsilise mälu järele.

Lend ümber maakera päikeseenergia jõul

Päikeseenergia jõul lendav lennuk teeb esimese ümbermaailmareisi aastal 2014. Kuigi kulub veel aastaid, enne kui reisilennukid hakkavad liikuma päikeseenergia jõul, annavad ka väiksemad selle vallas tehtavad sammud ja katsetused aimu sellest, mida tulevik võib tuua.

Senisest parem jäälõhkumine

Hetkel toimub maailma arenenuima jäälõhkuja väljatöötamine ning valmima peaks see aastal 2014. Temperatuuride tõustes on arktilistes oludes vaja laevu, mis suudaksid sealsete jääoludega toime tulla, et kliimamuutuste kohta oleks võimalik saada täpset teavet.

DNA info odavalt kätte

BioNanomatrix lubab määrata DNA järjestuse kõigest saja dollariga. Selline hind muudab DNA järjestamise pea kõigile kättesaadavaks ning see hõlbustab oluliselt arstide tööd.

2015

Ökolinn

Maailma esimene CO2-vaba ökolinn Masdar kerkib Araabia Ühendemiraatidesse, Abu Dhabi lähedusse. Masdaris hakatakse kasutama vaid taastuvenergiat ning linna kerkivad kodud 50 000 inimesele.

3D-printerid jõuavad kodudesse

3D-printimine on täna veel väga kallis, kuid mõne aasta pärast on 3D printerite hinnad langenud nii palju, et ka tavalistel kodumajapidamistel ja koolidel on võimalik neid endale soetada.

2016

Kosmoseturism

Turistidel on võimalik suurema vaevata kosmosesse pääseda juba viie aasta pärast. Seda tingimusel, et neil on raha. Rahvusvahelise kosmosejaama pardale pääseb 20-30 miljoni dollari eest.

«Vaesed» kosmoseturistid peavad aga leppima umbes 200 000 dollarilise reisiga, mille käigus avaneb neil võimalus piiluda korraks Maa atmosfäärist väljapoole. Kuna kosmoseturismi valdkond hakkab kiiresti kasvama, oodatakse seal ka hindade alanemist.

Päikesekaitsetabletid

Mõne aasta pärast ei pea kasutama enam päikesekaitsekreeme ning inimestel on võimalik oma nahka kahjuliku UV-kiirguse eest kaitsta spetsiaalseid päikesekaitsepille kasutades.

Mammutite naasmine

Jaapanlastel on käsil ambitsioonikas ning palju vaidlusi tekitav projekt, mis võimaldaks «äratada ellu» väljasurnud loomaliike. Kui kõik läheb plaanipäraselt, võib see reaalsuseks saada aastal 2016.

Jaapani teadlastel on plaanis viljastada elevant jäätunud tundrast leitud mammuti spermaga, ning luua kaitsepark jääajal elutsenud loomadele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles