Uus-Meremaa keelab välismaalastel kinnisvara ostmise (2)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auckland.
Auckland. Foto: STRINGER/NEW ZEALAND / REUTERS

Uus-Meremaa parlament võttis kolmapäeval vastu seaduse, mis keelab välismaalastel (mõningate eranditega) elukondliku kinnisvara soetamise.

Uue seaduse taga on välismaalaste poolt ülimalt kõrgeks aetud eluasemete hinnad, mis ei lase paljudel kohalikel inimestel omale elamist hankida. Välismaalased ei tohi nüüdsest osta juba olemas olevat kinnisvara, kuid võivad hankida uusi eluasemeid, mida hakatakse alles rajama. Ilma piiranguteta võivad osta need välismaalased, kellel on alaline elamisluba.

Uus-meremaa suurimat linna Aucklandi loetakse üheks üheks maailma kõige kallimaks kohaks, kuhu omale kodu soetada. Eluasemete hinnad on viimase kümne aastaga enam kui kahekordistunud ja kasvanud selle aasta jooksul viis protsenti. Samas on pidevalt vähenenud kinnisvara omavate uusmeremaalaste arv.

Samuti on Uus-Meremaal rohkem kodutuid kui üheski teises arenenud riigis. Kokku elab Uus-Meremaal tänavatel umbes 40 000 inimest, mis on ligemale üks protsent riigi rahvastikust.

Enamus Uus-Meremaa kinnisvara kokkuostjatest pärinevad Hiinast. Samuti on riik väga populaarne miljardäride seas üle kogu maailma, kellest paljud ostavad sinna elamise juhuks, kui midagi peaks geopoliitiliselt väga valesti minema (sõjad, poliitiline ebastabiilsus jne).

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles